Børne sommerføljeton 2019,  Podcast

Meningitis hos børn | Ep. 29

Meningitis er det sidste emne vi dækker i vores sommer børne føljeton. Det er den fjerde del, hvor vi har en snak med børnelæge Tim Kristensen denne gang om meningitis hos børn. En sygdom der de seneste år har fået meget opmærksomhed efter flere patienter havde det værst tænkelige udfald efter at være blevet ramt af meningitis. Men hvornår er det farligt, hvor mange børn rammes og er der forskel på hvad der forårsager infektionen. Vi vender også forholdsregler for personalet som behandler et barn med meningitis.


Støt FOAMmedics arbejde med 5 eller 10 kr pr. podcast.

Hvis du har lyst til at støtte vores arbejde med at lave lækker lyd og skrift så klik ind på 10er.dk og støt os med 5, 10 eller 15 pr. podcast episode, så bliver vi så sindsygt stolte og glade. Eller klik på 10’er logo her under og en pop-up løsning kommer frem.

Støt på 10er

I første afsnit af vores føljeton om børn, Episode 25, snakkede vi med børnelæge Tim Kristensen om “vurderingen af det akut syge børn”. Andet afsnit var om anafylaksi, tredje om kramper og nu skal det så handle om meningitis.

Inden for de sidste par år har der været historier fremme i medierne, hvor flere børn og unge er blevet ramt af meningitis og beklagelig endte med det værst tænkelige udfald. Det har fået mange til at tale om meningitis og det har resulteret i flere undervisningsforløb om sygdommen. Ud af sådanne sager kommer fokus og opdatering af procedure som alt sammen gerne skal sikre at ligende sager undgås. Men det kan også resulterer i en overbehandling og måske en frygt for at møde denne patient kategori. Derfor tænkte vi at netop meningitis var et vigtigt emne at tale med Tim Kristensen om.

Tim har været en del af processerne i Region Hovedstaden efter de omtalte episoder, derfor kan han med god indsigt belyse både omfanget, risikoen og behandlingen af meningitis hos børn.

Har du indspark, kommentarer, erfaringer eller ideer så skriv endelig i kommentarsporet her under.

Abonner eller hent via iTunesPodbean, TUNE IN, Spotify, StitcherRadio, Soundcloud eller hvor du henter dine podcast.


Links og referencer

Læs om meningitis på lægehåndbogen

Brudzinski test & Kernig test

Glastest – Petekkier


Tim Kristensen er udannet special læge i pædiatri og ansat som Overlæge på Børneafdelingen på Herlev hospital. Tim har tidligere været på børne afdelingen på Glostrup men flyttede med til Herlev da de fusionerede og bleb til en af Danmarks allerstørste børneafdelinger.

Mange abulancereddere har måske mødt Tim, han har nemlig undervist på Ambulacebehandler uddannelsen og efter eget udsagn har han en svaghed for ambulance redderne. Han synes de er dygtige og vidensbegærlige.

Tim har bidraget til bogen “Den Præhospitale Patient” hvor han sammen med sin kollega Kåre Lundstrøm fra Rigshospitalet som også har undervist på Ambulancebehandler uddannelsen.

Tim er efter deltagelsen i FOAMmedic podcast blevet optaget i den prestige fyldte Hall of FOAM læs mere her


Støt FOAMmedics arbejde med 5 eller 10 kr pr. podcast.

Hvis du har lyst til at støtte vores arbejde med at lave lækker lyd og skrift så klik ind på 10er.dk og støt os med 5, 10 eller 15 pr. podcast episode, så bliver vi så sindsygt stolte og glade. Eller klik på 10’er logo her under og en pop-up løsning kommer frem.

Støt på 10er

DISCLAIMER

De råd og informationer som gives i denne podcast er vores fortolkning af det pågældende indhold, det er ikke den endegyldige sandhed og vi opfordrer som altid til at være kritisk over for den viden man hører og selv tjekke op på relevant viden og fakta. Du vil muligvis høre information om tilstande, produkter eller medikament, hvor du ikke har uddannelse eller delegation til at benytte den mulighed, men som udelukkende bliver omtalt, for at vi kan blive klogere i processen.
Denne podcast er ikke en erstatning for dine lokale retningslinjer.

Morten Lindkvist on Twitter
Morten Lindkvist
A medic trying to inspire, to create learning and learn about learning. Let's create even better prehospital education, bedside and online.
Karl Høeg on Twitter
Karl Høeg
Karl er nørdet i ordets frækkeste forstand. Han har en hel særlig kærlighed for EKG, som selv hans kone finder en smule upassende.
Når han ikke er på arbejde som paramediciner i Hovedstadens Beredskab, underviser på CAMES eller som AMLS instruktør, laver han podcast om den præhospitale verden på bloggen FOAMmedic.org

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »