Børne sommerføljeton 2019,  Podcast

Kramper hos børn | Ep. 28

Som led i vores sommer børne-føljeton med børnelæge Tim Kristensen har vi denne gang en snak om kramper hos børn. Kramper kan være mange ting, og som med mange ting hos børn kommer symptomer og sygdomme i forskellige størrelse og aldre. Kramper er en tilstand som ambulancetjenesten måske kan have en tendens til at underbehandle. Tim introducerer os i denne episode til vurderingen af kramper, benhadlingen og så til udtrykket “non-convulsive kramper”.

I første afsnit af vores føljeton om børn snakkede vi med Tim Kristensen om vurderingen af børn, efterfølgende havde vi en snak om Anafylaksi hos børn i Episode 27. I dette afsnit snakker vi om den anden af de i alt tre specifikke tilstande, nemlig kramper. Kramper kommer i mange former og på grund af mange forskellige ting. Derfor kræver det en god baggrundsviden når man skal evaluere kramper og efterfølgende formidle videre til modtagende læge. Tim med kramper lige som med anafylaksi en oplevelse af at nogen børn som modtages i børnemodtagelsen ikke har fået benzodiazepin når de kommer med forældre eller ambulance. Faktisk sker det ofte at de modtager et barn som er alt for stille og ikke er som forældrene er vandt til at se dem, de er stille, ligger helt rolig og har måske øjendrejning hvis man åbner øjnene. Disse børn kan have non-convulsive kramper og skal behandles som almindelige kramper. Vi vender også hvornår vi skal give benzodiazepin, hvornår vi skal holde lidt igen og til sidst vender vi også hvilke børn der måske kan se tiden an i hjemmet.

Har du indspark, kommentarer, erfaringer eller ideer så skriv endelig i kommentarsporet her under.

Abonner eller hent via iTunes for iOS og for android via Podbean. Nu også via TUNE IN


Læs om kramper på lægehåndbogen

Læs om feberkramper på lægehåndbogen

Læs epilepsi hos børn på lægehåndbogen

Status epilepticus (børn > 1 måned) hos Dansk pædiatrisk selskab


Tim Kristensen er udannet special læge i pædiatri og ansat som Overlæge på Børneafdelingen på Herlev hospital. Tim har tidligere været på børne afdelingen på Glostrup men flyttede med til Herlev da de fusionerede og bleb til en af Danmarks allerstørste børneafdelinger.

Mange abulancereddere har måske mødt Tim, han har nemlig undervist på Ambulacebehandler uddannelsen og efter eget udsagn har han en svaghed for ambulance redderne. Han synes de er dygtige og vidensbegærlige.

Tim har bidraget til bogen “Den Præhospitale Patient” hvor han sammen med sin kollega Kåre Lundstrøm fra Rigshospitalet som også har undervist på Ambulancebehandler uddannelsen.

Tim er efter deltagelsen i FOAMmedic podcast blevet optaget i den prestige fyldte Hall of FOAM læs mere her


Støt FOAMmedics arbejde med 5 eller 10 kr pr. podcast.

Hvis du har lyst til at støtte vores arbejde med at lave lækker lyd og skrift så klik ind på 10er.dk og støt os med 5, 10 eller 15 pr. podcast episode, så bliver vi så sindsygt stolte og glade. Eller klik på 10’er logo her under og en pop-up løsning kommer frem.

Støt på 10er

DISCLAIMER

De råd og informationer som gives i denne podcast er vores fortolkning af det pågældende indhold, det er ikke den endegyldige sandhed og vi opfordrer som altid til at være kritisk over for den viden man hører og selv tjekke op på relevant viden og fakta. Du vil muligvis høre information om tilstande, produkter eller medikament, hvor du ikke har uddannelse eller delegation til at benytte den mulighed, men som udelukkende bliver omtalt, for at vi kan blive klogere i processen.
Denne podcast er ikke en erstatning for dine lokale retningslinjer.

Morten Lindkvist on Twitter
Morten Lindkvist
A medic trying to inspire, to create learning and learn about learning. Let's create even better prehospital education, bedside and online.
Karl Høeg on Twitter
Karl Høeg
Karl er nørdet i ordets frækkeste forstand. Han har en hel særlig kærlighed for EKG, som selv hans kone finder en smule upassende.
Når han ikke er på arbejde som paramediciner i Hovedstadens Beredskab, underviser på CAMES eller som AMLS instruktør, laver han podcast om den præhospitale verden på bloggen FOAMmedic.org

2 kommentarer

 • Trine Poulsen

  Podcast med kramper hos børn virker ikke !! 😔
  Jeg er sygeplestuderende på 6 semester og har først opdaget denne podcast nu. Jeg er på en børneafdeling i praktik og synes det er så fint med jeres podcast i forhold til sygdom hos børn.
  Håber i kan få den til at virke.
  Mvh Trine Poulsen

  • Karl Høeg

   Hej Trine.

   Tak for beskeden. Du havde helt ret. Den virkede ikke.
   Af en eller anden årsag, var der rod i indstillingerne på SoundCloud vi bruger som host.
   Det er nu fikset.
   Tak fordi du lytter med.
   Kh. Karl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »