Blog,  Podcast

Det bedste fra 2020 | ep. 54

2020 er ikke gået som vi alle havde forventet det. Primært fordi FC Midtjylland vandt det danske mesterskab i fodbold. Men i særdeleshed fordi vi alle har kæmpet en, hvad der nogen gange syntes som en umulig kamp mod Corona. Men disse to humanitære katastrofer skal ikke afholde os i FOAMmedic, fra at lave et tilbageblik på hvad året 2020 har betydet for os. Vi er samlet alle fire for at lave et tilbageblik på året. Alle fire har valgt den episode, det blogpost eller noget helt andet der har haft særlig betydning for dem, ud af alt det materiale vi har smidt over den virtuelle disk i løbet af året.

Vi glæder os utrolig meget til endnu et spændende år i 2021. Vi er stadig fulde af energi, fulde af ideer til masser af FOAM og vi håber I også er med på at lytte, læse og måske endda også selv bidrage som gæsteblogger.

God fornøjelse og godt nytår.


Abonner eller hent via iTunes for iOS og for android via Podbean. Nu også via TUNE IN, STITCHER, Podimo


I episoden taler vi om små og store ting, som har gjort stort indtryk på os i løbet af 2020. Karl har, som traditionen snart kræver det, lavet et oplæg, hvor vi hver i sær skulle vælge et eller to blogpost/podcast, som vi gerne ville fremhæve.

Det første lille indlæg handlede om en podcast som Peter lavede i startede af året. Det var episoden Wee | Er der en teamleder tilstede? | ep. 37 . De erfaringer vi har gjort os i løbet af året var, at vi skal huske at træne den egenskab det er at være teamleder. Det er svært og kræver mindst lige så meget træning som færdighed.

Det andet emne vi så tilbage på, var blogpostet af gæsteblogger og paramediciner Arne Jensen, der handlede om Ilt eller luft til KOL patienter?. Martin havde valgt dette blogpost, som det han synes var årets mest interessante. Det at arbejde sammen med en god kollega og udvikle et blogpost til gavn for alle jer som læser med, var en utrolig lærerig proces. Den dybdegående indsigt man får i et emne af at lave et blogpost, er helt utrolig. Martin kommer med flere gode måder på, hvordan man kan titrere ilt til kol patienter, mens de får inhalationmedicin præhospitalt. Og endnu engang skal der lyde en kæmpe stor tak til Arne Jensen for det store arbejde, han lagde i det super gode blogpost.

Tredje genlyt var den episode, som Morten havde valgt. Det var episoden Sugning, de store spørgsmål | ep. 46 og var valgt fordi den handlede om de gode gamle vandre historier. Sugning er nemlig en færdighed mange aldrig har modtaget formaliseret undervisning i, og slet ikke ud fra en videnskabelig vinkel. Alt det vi har lært er dog ikke forkert, men vi er nødt til at begynde en kultur, hvor vi ikke bare gør ting fordi andre siger det. Vi er nødt til at stille gode spørgsmål og udfordre de dogmer, der findes. Sugning er en kompleks færdighed og faktisk noget mange er bange for at udføre på fx. vågne patienter.

Sidste emne vi skulle have et tilbageblik på, var historierne om Karls organer, nærmere bestemt episoden Jeg er Karls tarmsystem | ep. 50. Karl ville gerne dele med os alle sammen, at det at nørde, det at turde skubbe til dogmer og gamle forstokkede opfattelser, er en fantastisk egenskab. Vi skal støtte de kolleger, som ikke lader sig spise af med et simpelt svar. Dem som vil mere med vores fag og som ikke accepterer at “ambulance, det er bare noget vi leger!”. Historien om Karls organer var en føljeton, som er udviklet som prækursusmateriale til vores nye kursus i 2020 nemlig PHARMA går live

Andre indlæg vi berørte i episoden var Stetoskopi | Ep. 2, Fiskerbænken | ep. 40, #3 COVID-19 | ERC opdatering til COVID-19 patienter| ep. 45


Støt FOAMmedics arbejde med 5 eller 10 kr pr. podcast.

Støt på 10er

Har du lyst til at støtte vores arbejde med at lave lækker lyd og skrift, så klik ind på 10er.dk og støt os med 5, 10 eller 15 pr. podcast episode. Det vil vi blive sindsygt stolte og glade for. Eller klik på 10’er logo her under og en pop-up løsning kommer frem.

Karl Høeg on Twitter
Karl Høeg
Karl er nørdet i ordets frækkeste forstand. Han har en hel særlig kærlighed for EKG, som selv hans kone finder en smule upassende.
Når han ikke er på arbejde som paramediciner i Hovedstadens Beredskab, underviser på CAMES eller som AMLS instruktør, laver han podcast om den præhospitale verden på bloggen FOAMmedic.org
Morten Lindkvist on Twitter
Morten Lindkvist
A medic trying to inspire, to create learning and learn about learning. Let's create even better prehospital education, bedside and online.
Peter Bech on Twitter
Peter Bech
A dad and a paramedic with af large portion of passion on prehospital whatchamacallit... and pizza
Martin Matzen on Twitter
Martin Matzen
Family man and Paramedic with a twist

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »