FOAMmedicPHARMA,  Podcast

PHARMA | Tranexamsyre | ep. 41

FOAMmedic PHARMA om tranexamsyre var den naturlige opfølgning på episode 39 som også handlede om tranexamsyre, men mere specifik om anvendelsen til hovedtraumer og de resultater som CRASH-3 studiet viste om netop tranexamsyre til hovedtraumer.

Det er spændende at tale om tranexamsyre fordi det reelt set er et medikament som potentielt kan gøre en stor forskel for en patient gruppe som vi ofte har svært ved at gøre noget for andet end transport. Vi kæmper nemlig mod tiden og mod kroppens reaktioner som skaber koagulopati og ikke mindst bidrager til den dødelige triade. En anden spændende grund til at lære mere om tranexamsyre er, at det er rimelig nyt på de fleste ambulancer. Der er altså flere kollegaer som ikke har de store erfaringer med at anvende det endnu, måske faktisk en følelse af at de ikke har lært nok om det.

Hør med her når vi gennemgår tranexamsyre efter vores faste drejebog, og leg eventuelt med ved at udfylde det digitale skema som også kan bruges til at øve sig med. Det er nemlig en super god øvelse at forsøge at huske indholde med passende mellemrum, det skaber bedre forbindelse i hjernen og sikre at det kan hentes i langtidshukommelsen.

Abonner eller hent via iTunes for iOS og for android via Podbean. Nu også via TUNE IN, STITCHER, Podimo

Sidst i episoden vender vi alternative anvendelser for tranexamsyre. Vi vender tanker for og imod og diskuterer også udfrodringen ved at én region stadig har valgt ikke at delegere det til ambulanceredderne.


Hør eller genhør Episode 39 om TXA og CRASH-3 studiet

Abonner eller hent via iTunes for iOS og for android via Podbean. Nu også via TUNE IN, STITCHER, Podimo


Støt på 10er

Tak til Jakob Stensballe for det gode samarbejde med den forrige podcast om CRASH 3 og ikke mindst for hans introspeak til denne episode.

Jakob Stensballe

Overlæge, Ph.D., Lægefagligt ansvarlig for Region H’s Blødningsvagt, Anæstesi og operationsklinikken & TraumeCentret, HOC, Rigshospitalet

Jakob har sin daglige gang på Rigshospitalet men kører også akutlægebil i Region H. Samtidig er han en dedikeret forsker og har i mange år været med til at producere studier udefra Blodbanken på Rigshospitalet.Quiz

Svar på forrige episodes quiz

Spørgsmålet i quizzen fra PHARMA episoden om Acetylsalicylsyre var et spørgsmål i dyreverdenen fordi mennesker er ikke de eneste der kan have gavn af et skud ASA. Det bruges for eksempel til at behandle laminitis hos heste. Og som alle ved er laminitis jo en betændelses tilstand i hestens hove.

Men det gives faktisk også til en del andre dyr. Der er dog nogle dyr der ikke er særlig glade for at få ASA, men spørgsmålet er:

Hvem tåler ASA bedst, er det hunden eller katten?

Det rigtige svar er: Hunde

Vinderen af Acetylsalicylsyre quizzen er Tobias Holland som er Ambulanceassistent I Aarhus. Stort tillykke. Vi kontakter dig via mail og får dine kontaktoplysninger så vi kan sende en lækker præmie afsted til dig.

Spørgsmålet i denne episode er:

I denne udgave af vores quiz skal det selvfølgelig handle om blod og blødning. 

For mange mange år siden blev et af de første, hvis ikke verdens første randomiserede studie udført, under en krig, af en Britisk læge ved navn Alexander L. Hamilton.

Men hvilken behandling var det han undersøgte med sit nytænkende måde at lave forsøg på,  ved hjælp af lodtrækning, hvor patienter altså blev lodtrukket til den ene eller den anden type behandling. 

Kender du svaret, eller kan du finde svaret så send det til os i en mail med emnet Quiz og send den til info@FOAMmedic.org


Referencer

Links

 1. TXA – Region Sjælland eller søg på http://dok.regionsjaelland.dk/
 2. TXA – Region Midt
 3. TXA – Region Hovedstaden
 4. Pro.medicin om tranexamsyre
 5. Tranexamic acid help treat nosebleeds epistaxis
 6. R.E.B.E.L.EM analyse af behandling for epistaxis
 7. FOAMmedic podcast om CRASH3 og Tranexamsyre med Jakob Stensballe
 8. FOAMmedic blogpost om Tranexamsyre af Michael Byskov
 9. FOAMmedic Vodcast om “Den dødelige triade”

Artikler om tranexamsyre

 1. Roberts I. CRASH-3. The Lancet. https://www.thelancet.com/. Published October 14, 2019. Accessed October 14, 2019.
 2. Roberts I, Shakur H, Coats T, et al. The CRASH-2 trial: a randomised controlled trial and economic evaluation of the effects of tranexamic acid on death, vascular occlusive events and transfusion requirement in bleeding trauma patients. Health Technol Assess. March 2013. doi:10.3310/hta17100
 3. The Lancet. WOMAN: reducing maternal deaths with tranexamic acid. The Lancet. May 2017:2081. doi:10.1016/s0140-6736(17)31111-xSøgning på TXA via Pubmed
 4. Inhalation af TXA til hæmoptyse – 5 ml TXA 
 5. Følg studiet vedr. højere dosis fra ROC gruppen i USA
 6. https://neurotrauma.nu/snc-members/

Andre FOAM ressourcer om tranexansyre og CRASH 3

 1.  St. Emlyn’s: (blogpost og podcast) JC – Tranexamic Acid (TXA) in Head Injury. The CRASH-3 Results
 2. The SGEM (podcast): SGEM#270 – CRASH-3 TXA fro Traumatic Head Bleeds
 3. PulmCrit: Tranexamic Acid For Traumatic Brain Injury (CRASH3)
 4. EMNerd: The Case of the Indecisive Antidote
 5. EMLit of Note: CRASH-3!
 6. The Resus Room (podcast): CRASH-3
 7. BadEM: CRASH 3
 8. The BREACH: CRASH-3 – Tranexamic Acid for Intracranial Hemorrhage
 9. Journal Feed: CRASH-3 – TXA for TBI
 10. First10EM: CRASH3 – TXA is No Wonder Drug
 11. The Bottom Line: CRASH-3

Støt FOAMmedics arbejde med 5 eller 10 kr pr. podcast.

Hvis du har lyst til at støtte vores arbejde med at lave lækker lyd og skrift så klik ind på 10er.dk og støt os med 5, 10 eller 15 pr. podcast episode, så bliver vi så sindsygt stolte og glade. Eller klik på 10’er logo her under og en pop-up løsning kommer frem.

Støt på 10er
Morten Lindkvist on Twitter
Morten Lindkvist
A medic trying to inspire, to create learning and learn about learning. Let's create even better prehospital education, bedside and online.
Karl Høeg on Twitter
Karl Høeg
Karl er nørdet i ordets frækkeste forstand. Han har en hel særlig kærlighed for EKG, som selv hans kone finder en smule upassende.
Når han ikke er på arbejde som paramediciner i Hovedstadens Beredskab, underviser på CAMES eller som AMLS instruktør, laver han podcast om den præhospitale verden på bloggen FOAMmedic.org

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »