Tranexamsyre – en ”lifesaver” ved alvorlig blødning

Det er livsvigtigt at vores blod kan koagulere – Hvis ikke, risikerer vi at nedbløde og ultimativt dø. I denne blogpost ser vi på effekten af præhospital brug af Tranexamsyre (TXA) og vigtigheden af hvor hurtigt det gives. Der er for nyligt udgivet ny forskning der viser, at tiden har en afgørende faktor.

Det er livsvigtigt at vores blod kan koagulere – Hvis ikke, risikerer vi at nedbløde og ultimativt dø. I denne blogpost ser vi på effekten af præhospital brug af Tranexamsyre (TXA) og vigtigheden af hvor hurtigt det gives. Der er for nyligt udgivet ny forskning der viser, at tiden har en afgørende faktor.

I den sidste del af koagulationsfasen dannes fibrin, som er proteintråde. Disse vil naturligt opløses igen over tid af et enzym, som hedder plasmin, der findes i blodet. Dette kaldes fibrinolyse.

Ved større traumer og blødninger antages det, at kroppens fibrin-nedbrydningsproces accelereres pga. høje fibrinolytiske faktorer. Dette bidrager til en nedadgående spiral, der forårsager alvorlig dysfunktion af kroppens koagulationssystem – og kan ultimativt ende med døden som følge af blødningen.

Txa er et syntetisk antifibrinolytika, der hæmmer fibrin-nedbrydelsen ved at hæmme aktiveringen af det inaktive stof plasminogen. Dette er gunstigt ifm. blødning, da blodpropperne derved bevares længere – og blødningen reduceres.

Illustration lavet med inspiration fra præsentation af Jens Aage Kølsen Petersen, https://bit.ly/2IfWGv1

Hør vores podcast om tranexamsyre til hovedtraumer udgivet 2 år efter denne post er skrevet.


Tidlig behandling med Tranexamsyre forbedrer chancen for overlevelse

Et nyt studie ”Effect of treatment delay on the effectiveness and safety of antifibrinolytics in acute severe haemorrhage1” fra London School of Hygiene and Tropical Medicine2 publiseret i Lancet3 i november 2017 har set på, hvad forsinkelse af behandlingen med TXA betyder hos en patient med en stor pågående blødning. I studiet vurderede man både blødning efter traume samt post partum blødning.

I alt indgik data fra 40.138 patienter – hvor af 3.558 døde. 40% svarende til 1.408 døde på grund af blødning. De fleste, døde indenfor de første 12 timer. For post partum blødning skete de fleste dødsfald indenfor 2-3 timer efter fødslen. Studiet viste at behandling med TXA øgede chancen for overlevelse signifikant for begge grupper.

”Det anbefales, at man giver 1 gram TXA intravenøs (IV) hurtigst mulig efter skaden, men senest indenfor 3 timer ved mistanke om større blødning.”

Det nye i studiet er, at jo kortere tid der går mellem blødningsdebut og behandling med TXA – jo større er effekten af behandlingen.

Tidlig behandling øgede overlevelsen med mere end 70%. Effekten aftog med 10% for hvert kvarter, der gik fra blødningsdebut til TXA blev givet – i op til tre timer efter skaden, som er grænsen for hvor sent efter blødningsdebut, man må påbegynde behandling med TXA.

Flere har været bekymret for, at TXA øger risikoen for blodpropper. I dette studie blev der i begge grupper ikke påvist en øget tendens til blodpropper.

Studiet konkluderer, at blot kortere forsinkelse af behandling med TXA til den blødende patient giver mindre effekt – og større risiko for at patienten vil dø af sin blødning. Patienter med betydelige blødninger bør derfor omgående behandles med TXA.

Hvordan man skelner mellem kontrollerbar blødning og mindre alvorlige blødninger, særligt hos traume patienter med okkult (skjult) blødning, kan være en udfordring præhospitalt. Det bliver derfor spændende at følge udviklingen indenfor området – og se om anbefalingerne og indikationen for TXA præhospitalt ændres med baggrund i det nye studie. I enkelte regioner kan TXA administreres af paramedicinere, men i flere regioner er TXA kun tilgængelig, når en akutlægebil er fremme, hvilket måske i fremtiden vil ændres qua de relative få bivirkninger og TXAs dokumenterede effektivitet.

Er du interesseret i mere viden omkring TXA, har JEMS i januar 2018 udgivet en artikel4 af bla. Emcrit’s  Scott Weingart, om brugen af TXA præhospital ved betydelige blødninger. I artiklen gennemgås alle de store studier vedrørende TXA og beskriver på en god og forståelig måde effekten af TXA præhospitalt.


Hør vores PHARMA podcast om tranexamsyre udgivet 2 år efter denne post er skrevet.


Redaktørernes note:

Vi i FOAMmedic er utrolig glade for at gode kollegaer vil bidrage til den forsatte udvikling af FOAMmedic og ambulancefaget. En stor tak til Michael for hans bidrag med dette blog post, som vi sammen har haft en spændende og lærerig proces omkring. 

Vi i FOAMmedic synes den nye viden som denne blogpost referer er utrolig spændende og viser behovet for konstant udvikling af det præhospitale område således vi kan tilbyde patienterne den bedst mulige behandling. 


Referencer

  1. Studie “Effect of treatment delay on the effectiveness and safety of antifibrinolytics in acute severe haemorrhage”. https://bit.ly/2J8OTR5
  2. London School of Hygiene and Tropical Medicine. https://www.lshtm.ac.uk/
  3. The Lancet
  4. Artikel fra JEMS, 2. Januar 2018: An Interdisciplinary Literature Review of Prehospital Use of Tranexamic Acid (TXA) in Major Bleeding. https://bit.ly/2J4RGdZ

Yderligere referencer 

  1. CRASH-2 trial collaborators, Shakur H, Roberts I, et al. Effects of tranexamic acid on death, vascular occlusive events, and blood transfusion in trauma patients with significant haemorrhage (CRASH-2): A randomized placebo controlled trial. 2010; 376(9734):23–32.
  2. London School of Hygiene and Tropical Medicine. (December 2016.) Haemorrhage alleviation with tranexamic acid-intestinal system (HALT-IT). gov. Retrieved May 17, 2017, from www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01658124.
  3. FOAMmedic PHARMA om tranexamsyre. Udgivet den 22. marts 2020
  4. FOAMmedic Podcast ep. 39 om Tranexamsyre og effekten til hovedtraumer, CRASH 3

Tak fordi du kiggede forbi for at læse eller lytte

Før du går så glem ikke at

  • Like, del og kommenter gerne
  • Abonner på vores blog (rss og email mulighed på forsiden)
  • Følg os på twitter: @FOAMmedic
  • Like os på facebook
  • Mød teamet bag FOAMmedic
  • Skriv endelig til os hvis du vil være med til at dele din viden med os og andre

 

Guest Blogger Michael Lund Byskov
Guest Blogger Michael Lund Byskov

Michael Byskov er en præhospital ekvilibrist. Michael har med stor elegance bidraget til udviklingen af ambulance faget i Danmark over mere 15 år. Michael arbejder til daglig som Advanced Paramedic i Region Sjælland for Regionen. Michaels spidskompetence er hans sans for detaljen, dette er den fornemmeste kvalitet for en Educator og for en sundhedsprofessionel som kun ønsker det bedste for sine patienter. Vi er stolte over at han vil bidrage på FOAMmedic som gæsteblogger.

Articles: 2

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »