Blog,  Danish

Podcastlisten – opdateret 27.04.2018

Genudgivelse – første udgivelsesdato var 12 februar 2018. 

Hermed listen med vores forslag med anbefalelsesværdige podcasts. Inspireret af Jerker Mikaelssons blog post om at benytte podcasts som alternativ platform for læring. På listen har vi valgt at inddele efter emner. Kom meget gerne med indspark til listen i kommentarfeltet, listen er ej komplet og udvikler sig løbende. Den er aktuelt inddelt i Emergency medicine, Prehospital medicine, Simulation/Education

Emergency medicine

R.E.B.E.L Cast   -NY-

REBEL cast kommer fra REBEL EM som er en amerikansk Emergency medicine (EM) blog stiftet af Salim Razie. Salim laver podcast med fokus på EM. Via sit kæmpe netværk i FOAMed har han de bedste inden for deres felt i studie for at dele deres viden med lytterne. Der er artikel gennemgang af nyeste studie og mere specifikke emner alle med fokus i EM. Tjek deres hjemmeside eller klik på biledet for deres iTunes side.

The Resus Room

To humoristiske britiske emergency physicians, der diskuterer artikler og evidensen bag diverse behandlinger. Med vanlig underspillet britisk humor præsenterer de deres show. Underholdende og lærerigt. Tjek deres hjemmeside eller klik på biledet for deres iTunes side.

The RAGE Podcast

Rage står for The Resuscitationist’s Awesome Guide to Everything. Og hvem kan dog bære sådan en titel. Ja det er ikke andre end ophavsmanden og Godfather til bloggen Life in the fast lane, Chris Nickson. Hvis ikke du kender denne blog så er den absolut et besøg værd. I Rage podcast Chris Nickson gæster hvor de sammen diskuterer……. ja… alting. Chris er en af grundlæggerne af den legendariske konference SMACC og en af de mest inspirerende talere jeg har hørt. Tjek deres hjemmeside eller klik på biledet for deres iTunes side.

It won’t hurt a bit

Denne er et sjovt indslag med potentiale for læring i mellem et godt grin. Grundlagt af Dr. Jess Mason. Sammen med hende er en australsk akut mediciner og så hendes bror som ikke aner noget om medicin. Midt i alt humoren skal det nævnes at Jess Mason er en af grundlæggerne af et af verdens mest lyttede podcast EM:RAP. Tjek deres hjemmeside eller klik på biledet for deres iTunes side.

EM:RAP

EM:RAP skal selvfølgelig nævnes her, specielt når det også nævnes i forrige anbefaling. EM:RAP har et af de allerbedste fakulteter bag sig. De mest førende emergency physicians i verden har samlet sig om denne podcast og levere content. Det her er godt, ingen tvivl om det. Eneste ting ved den er at det er en betalings podcast. Der er dog en gratis prøve periode som jeg stærkt vil anbefale at benytte.

The Skeptics Guide to Emergency Medicine

Med solid canadisk humor leverer Dr. Ken Milne kritisk analyse af den nyeste litteratur. Ofte med en gæste “skeptiker” og selvfølgelig altid med mulighed for at lytteren kan vinde en præmie.

Emergency Medical Minute

Meget korte, koncise episoder med forskellige emner og temaer hver gang. Alt fra små fif til in-hospitale behandlingsalgoritmer.  Niveauet varierer fra ambulancepersonale til lægeligt personale. Hør afsnittet her eller abonner i iTunes.

Emergency Medicine Cases

Denne podcast bliver leveret af nogle af Canada’s skarpaste hjerner indenfor akutmedicin og produceres af Anton Helman. Det indebærer lange, velformulerede dialoger omkring/med cutting-edge indhold. Der tales om procedurer og komplette behandlingsforløb der tager afsæt i cases. En podcast af læger og for læger, men der er mange elementer ambulancefolk også kan lytte med til og lære af. Her et afsnit her,  eller abonner i iTunes.

EM Clerkship

Laves af akutmedicinsk læge Zack Olsen og er målrettet unge læger der i USA er under hvad der tilsvarer den danske Klinisk Basis Uddannelse (KBU tidl. Turnus). Der er korte podcasts på ca 10 min der omhandler forskellige diagnoser med varierende relevans for ambulancetjenesten. Der findes stor læring at hente omkring akut behandling af mange af de aktionsdiagnoser vi også ser i ambulancetjenesten og giver et større indblik i håndtering af disse efter vores aflevering til modtagende enhed. Hør et afsnitt her eller abonner i iTunes.

EM Basic

Steve Carroll er akutmedicinsk læge og står bag EM basic der lige som EM Clerkship bygger på forskellige diagnoser, hvad der udmærker dem og hvordan de bør håndteres. Her er der mere kød på og mere nørderi for dem der ønsker det. Hør et afsnit her, eller abonner i iTunes.

EMCrit

Det her er nørderi på højt niveau, men lad dig ikke afskrækkes. Bagmanden Scott Weingart er akutmedicinsk intensivist og er en af de skarpeste og mest engagerede på området. Han er en fremragende forelæser og underviser hvilket virkelig kan høres i hans podcasts. Hør afsnit her eller abonner i iTunes.

Præhospital

MedicCast

“Audio Podcast for EMT Paramedics and EMS Students” Et amerikansk produceret podcast med nyheder, tips&tricks. De har en hjemmeside med tv indslag og meget andet.  Tjek deres hjemmeside eller klik på biledet for deres iTunes side.

PHEMCAST

En spændende podcast. To prehospitale entusiaster interviewer kollegaer og eksperter om spændende relevante emner. De foregår på en fint niveau og er til at forstå. Tjek deres hjemmeside eller klik på biledet for deres iTunes side.

FOAMfrat  -NY-

FOAMfrat er en af USA’s mest aflyttede præhospitale podcast. Tyler Christifulli og Sam Ireland driver denne podcast og blog af samme navn, med flere forfattere. De er begge uddannede Paramedic’s og aktuelt Critical Care Flightparamedics. Tyler er kendt som en dygtig underviser og er med i TeachingCoop kurser rundt i verdenen. Deres podcast er blandede emner. De taler om alt fra respirator indstillinger, luftveje, farmakologi til burnout. De byder på både lyd og billede med gode illustrationer og der er d.d. (ultimo april 2018) netop udgivet rigtig gode vodcast (VideoPodcast) med medicinregning. De er virkelig anbefalelsesværdige hvis Pharmmath er noget som driller dig.  Tjek deres hjemmeside eller klik på biledet for deres iTunes side.

FOAMmedic Podcast  -NY-

FOAMmedic er vores egen podcast, det er Danmarks første præhospitale podcast. Karl Høeg og Morten Lindkvist er bagmændende bag podcast delen men alle fire stiftere af FOAMmedic Martin, Peter, Karl og Morten bidrager med episoder og ideer til indhold, se mere om os alle 4 under siden om. Podcasten har flere forskellige linjer.  FOAMmedicTEACH er en serie som kommer med forskellige emner som er tænkt til læring og undervisning. Der er emner som stetoskopi og væske, men der er også en seperat TEACH serie der hedder FOAMmedicPHARMA hvor tanken er at gennemgå de medikamenter som benyttes i ambulancerne i Danmark. Udenlandsdansker er en linje om danskere som er taget ud i verden og arbejder eller har arbejdet præhospitalt i udlandet. Tjek vores hjemmeside eller klik på biledet for vores iTunes side.

du puster for fort  -NY-

Du puster for fort er en norsk præhospital podcast. Ole Kristian Andreassen har startet denne norske podcast som laver interviews om interessenter emner. Et af hans meste omtalte podcast handler om en ny ambulance til apopleksi behandling i norge. En CT scanner i ambulance som kommer ud og møder patienten for at mindske “tid til medicin”. Vores broderskab i de nordiske lande betyder naturligvis at vi taler varmt for Ole Kristians podcast som byder på spændende emner om præhospital behandling. Tjek deres hjemmeside eller klik på biledet for deres iTunes side.

medic mindset  -NY-

Medic Mindset er et interview baseret podcast med base i USA. Ginger Locke er stifteren bag, er uddannet Paramedic og arbejder til daglig som Associate Professor of EMS Professions på Austin Community College. Ginger har et fantastisk væsen som er interesseret i alt omkring hende der bare lugter en smule af præhospital medicin, uddannelse. Men en af de ting vi synes gør medicmindset lytteværdigt er Gingers interesse i mennesket bag professionen. Hun har emner som både rør en personligt. Fagligt spænder emnerne bredt og der tages emner op små som store. Tjek deres hjemmeside eller klik på biledet for deres iTunes side.

 

Simulation/Education

p cubed

Mr Ross Fisher er for præsentationsteknik hvad Robert De Niro og Al Pacino har været for mafia film. Til daglig er Ross Speciallæge i børnekirurgi med hovedfokus på onkologi. Han arbejder på hospitalet i Sheffield, UK. Gennem sin kariere har Ross været til utallige konferencer og irriteret sig over så mange gode emne blev druknet i dårligt levering og elendige bulletpoints baserede slides. Det gjorde han noget ved. Han har skabt hjemmesiden ffolliet som er et opskrift og uddannelse i at lære og lave den perfektepræsentation/talk. Vi har flere gange haft fornøjelse af at møde Ross til kurser i København og kan på det varmeste anbefalde hans hjemmeside, hans kurser og ikke mindst også hans podcast. For dem der ved hvad det vil sige og have talt på TED eller smacc konferencen kan det nævnes at Ross har haft æren begge steder.

Hans podcasts giver korte forklaringer på de forskellige emner inden for emnet præsentationsteknik. Tjek deres hjemmeside eller klik på biledet for deres iTunes side.

Simulcast

Simulcast er en podcast, som navnet næsten afslører, om simulation. To af de bedste inden for dette emne deler ud af deres viden om medicinsk simulation, Dr. Vitoria Brazil og Nurse Jesse Spurr. Hvis du underviser eller er interesseret i det så kan dette varmt anbefales. Tjek deres hjemmeside eller klik på biledet for deres iTunes side.

Debrief2learn

Til den virkelige nørd i simulation og debriefing. Ekspert i debriefing Walter Eppich. I dette nørdede podcast fortæller Walter om den nyeste viden inden for simulation og ikke mindst med fokus på debriefing. Han har gæster med og sammen diskuterer de den nyeste viden/forskning. Tjek deres hjemmeside eller klik på biledet for deres iTunes side.

Morten Lindkvist on Twitter
Morten Lindkvist
A medic trying to inspire, to create learning and learn about learning. Let's create even better prehospital education, bedside and online.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »