FOAMmedicPHARMA,  Podcast

PHARMA | Salbutamol | ep. 42

FOAMmedic PHARMA ser denne gang på et af de allerførste medikamenter vi fik i medicinmapperne. Salbutamol eller ofte bedre kendt som Ventoline er nemlig fokus for denne episode.

Inhalationsmedicin er spændende fordi det modsat mange af vores andre medikamenter primært har lokal virkning. Derfor har salbutamol ikke så mange bivirkninger eller stor systemisk optag. Der er mange ting at være opmærksom på ved anvendelsen af salbutamol. I PHARMA serien ser vi hovedsageligt på farmakologien, men når vi ser på salbutamol og de tilstande vi administrerer salbutamol til, kræver det også viden om respiration, ventilation og begreber som V/Q forhold.

Salbutamol er en type af beta-2-agonister og salbutamol indgår også i flere kombinationspræparater. I dette afsnit forholder vi os til salbutamol som “stand alone” præparat men det er oplagt at vi senere kigger på andre beta-2-agonister eller ipratropium som indgår i flere af kombinationspræparaterne.

Hør episoden her

Hør med her når vi gennemgår salbutamol efter vores faste drejebog, og leg eventuelt med ved at udfylde det digitale skema som også kan bruges til at øve sig med. Det er en god ide at øve sig ved at forsøge at huske indholdet med passende mellemrum, det skaber bedre forbindelser i hjernen og sikrer at det kan hentes i langtidshukommelsen.

Abonner eller hent via iTunes for iOS og for android via Podbean. Nu også via TUNE IN, STITCHER, Podimo


Dette afsnits introspeak var leveret af vores gode ven og og Hall of FOAM’er Hans Henrik Schultz. Tak til Henrik for igen at være med her i FOAMmedic podcast. Hvis du ikke har hørt vores afsnit med Hans Henrik om stetoskopi så er det bestemt et lyt værd.

Støt FOAMmedics arbejde med 5 eller 10 kr pr. podcast.

Støt på 10er

Hvis du har lyst til at støtte vores arbejde med at lave lækker lyd og skrift så klik ind på 10er.dk og støt os med 5, 10 eller 15 pr. podcast episode, så bliver vi så sindsygt stolte og glade. Eller klik på 10’er logo her under og en pop-up løsning kommer frem.

Disclaimer

Det her er vores fortolkning af det pågældende medikament, det er ikke den endegyldige sandhed og vi opfordre som altid til at være kritisk over for den viden man hører og selv tjekke op på relevant viden og fakta. Du vil muligvis høre information eller om tilstande vedr. et medikament, hvor du ikke har delegation til at benytte medikamentet, men som udelukkende bliver omtalt, for at vi kan blive klogere i processen.
Denne podcast er ikke en erstatning for pro.medicin.dk eller vores lokale retningslinjer

Quiz

Svar på forrige episodes quiz

Spørgsmålet i quizzen fra PHARMA episoden om tranexamsyre og det var jo selvfølgelig et spørgsmål i noget med blod og blødninger. Spørgsmålet var:

For mange mange år siden blev et af de første, hvis ikke verdens første randomiserede studie udført, under en krig, af en Britisk læge ved navn Alexander L. Hamilton.

Men hvilken behandling var det han undersøgte med sit nytænkende måde at lave forsøg på,  ved hjælp af lodtrækning, hvor patienter altså blev lodtrukket til den ene eller den anden type behandling. 

Svaret er “Bloodletting” eller på dansk Åreladning. 

Mange år tilbage i tiden har der været en tro på at man ved at lade sig årelade. På den måde troede man at man kunne opnå en form for renselsesproces for legemet. Man mente det var en måde hvorpå man kunne komme af med “onde safter”. Dengang var faktisk almindeligt at lade sig årelade én eller to gange om året. Det har også været anvendt som behandling for infektioner og selveste George Washington døde faktisk efter en infektion i halsen, hvor han over en ti timers periode lod sig årelade hele 3,5 liter. Hvad han så reelt døde af må stå hen i det uvisse.

Der var desværre ingen som fandt det rigtige svar denne gang. Læs mere om Alexander L. Hamilton og han mange forsøg her.

Spørgsmålet i denne episode er

Denne gang tager vi til sportens verden hvor vi skal finde spørgsmålet til denne episodes quiz.

Spørgsmålet lyder: Hvilket OL var det første hvor man indførte antidoping regler hvor blandt andet beta2 agonister blev forbudt? Altså hvilket år og hvilken by?

Kender du svaret, eller kan du finde svaret så send det til os i en mail med emnet Quiz og send den til info@FOAMmedic.org

Referencer

Links

  1. Salbutamol – Region Sjælland Præhospital Center eller søg på http://dok.regionsjaelland.dk/
  2. Salbutamol – Region Hovedstadens akutberedskab
  3. Salbutamol – Region Nord Inhalation og Intravenøst
  4. Salbutamol – Region Midt
  5. Pro.medicin om salbutamol
  6. Wee – Salbutamol mysteriet til de små Ep. 26

Bøger:


Støt på 10er
Karl Høeg on Twitter
Karl Høeg
Karl er nørdet i ordets frækkeste forstand. Han har en hel særlig kærlighed for EKG, som selv hans kone finder en smule upassende.
Når han ikke er på arbejde som paramediciner i Hovedstadens Beredskab, underviser på CAMES eller som AMLS instruktør, laver han podcast om den præhospitale verden på bloggen FOAMmedic.org
Morten Lindkvist on Twitter
Morten Lindkvist
A medic trying to inspire, to create learning and learn about learning. Let's create even better prehospital education, bedside and online.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »