FOAMmedicPHARMA,  Podcast

PHARMA | Fentanyl | Ep. 10

Fentanyl er den foretrukne opioid i de danske regioners ambulancetjenester. Fentanyl er et syntetisk opioid som er 100 gange mere potent end morfin, faktisk var det fentanyl man bedøvede patienter med når man lavede bypass tidligere, og når vi siger bedøvede med så mener vi det, for de fik ikke andet end det, til gengæld fik det massere af det. I FOAMmedicPHARMA gennemgår vi de medikamenter vi bruger til daglig og denne gang er det Fentanyl vi skulle lære lidt om. Det er ikke kun læring at lytte på, men bestemt en kæmpe læring for os at lave research til episoderne. Vi er selv blevet mere ydmyg over for dette kraftige og afhængighedsskabene morfin ligende produkt. Vi håber i kan lide det i hører. Kom gerne med indspark, tanker og forslag til de næste episoder i kommentarfeltet længere nede. Og der er en ny spænende quiz så lyt med.


Abonner eller hent via iTunes for iOS og for android via Stitcher.  Nu også via TUNE IN


Støt FOAMmedics arbejde med 5 eller 10 kr pr. podcast

Hvis du har lyst til at støtte vores arbejde med at lave lækker lyd og skrift så klik ind på 10er.dk og støt os med 5,10 eller 15 pr. podcast episode, så bliver vi så sindsygt stolte og glade. Eller klik på 10’er logo her under og en pop-up løsning kommer frem.
Støt på 10er


DISCLAIMER

Det her er vores fortolkning af det pågældende medikament, det er ikke den endegyldige sandhed og vi opfordre som altid til at være kritisk over for den viden man hører og selv tjekke op på relevant viden og fakta. Du vil muligvis høre information eller om tilstande vedr. et medikament, hvor du ikke har delegation til at benytte medikamentet. men som udelukkende bliver omtalt, for at vi kan blive klogere i processen.

Denne podcast er ikke en erstatning for pro.medicin.dk eller vores lokale retningslinjer.


Hermed links og info fra denne episode

 

Lean body weight 

Hvad betyder det egentlig. I episoden taler vi om at vi skal udvise forsigtighed ved svært overvægtige når vi dosere fentanyl. Vi nævner udtrykket Lean body weight som det man skal tage udgangspunkt i. Det betyder at man skal tage den normale vægt for en person af den størrelse, og ligge 20% til. Så har man et estimeret niveau som passer og uden man er i øget risiko for at overdosere.

Vi taler også om hæmmer og fremme i forbindelse med metaboliseringen, her er lidt information om det og de mediciner vi skal være opmærksom på. 

Cytochrome P450 3A4 (CYP3A4) inducere

Antiepileptika som carbamazepin, phenytoin og primidon er stærke enzym-inducerende lægemidler, som øger fentanylmetabolismen i leveren, således at fentanyl udskilles hurtigere fra kroppen. En betydelig forøgelse af behovet for fentanyl må forventes hos enhver patient i langtidsbehandling med disse antiepileptika, men ikke med natriumvalproat.

CYP3A4-hæmmere (cytochrom P450 3A4)

Fentanyl metaboliseres hovedsageligt via CYP3A4. Det har en høj clearance og metaboliseres hurtigt samt i stor grad. Når Haldid anvendes, kan samtidig anvendelse af en CYP3A4-hæmmer reducere clearance af fentanyl. Når der anvendes enkeltdoser af Haldid, kan perioden med risiko for respirationsdepression være forlænget, og det kan kræve særlig pleje af patienten, en længere observationstid og muligvis overvågning af respirationsfrekvensen på opvågningsenheden. Når der anvendes flere doser Haldid, kan der være en øget risiko for akut og/eller forsinket respirationsdepression, og det kan være nødvendigt at reducere dosen af Haldid for at undgå akkumulering af fentanyl.

Oral ritonavir (en stærk CYP3A4-hæmmer) reducerede clearance af en enkeltdosis intravenøs Haldid med 2/3, men den maksimale plasmakoncentration af fentanyl blev ikke påvirket. Itraconazol (en anden stærk CYP34A-hæmmer) 200 mg/dag oralt i 4 dage havde dog ingen signifikant effekt på farmakokinetikken af en enkeltdosis intravenøs Haldid. Co-administration af andre CYP3A4-hæmmere, såsom voriconazol eller ketoconazol (stærke CYP3A4-hæmmere), fluconazol (en moderat CYP3A4-hæmmer) eller cimetidin (en mild CYP3A4-hæmmer) og Haldid kan også resultere i en øget og/eller forlænget eksponering for fentanyl.


Links og henvisninger:

Læs blogpost om blodtryksestimering. 

Produkt resume er hvor den fulde information er om det enkelte medicin.

Pro medicins oversigt over mediciner med fentanyl

Eksempel på instruks til ekstern transcutan pacing, her fra Region Sjælland.

MAD Nasal forstøver til intra nasal administration

Hvad indeholder pro.medicin.dk af informationer om produktet?

Fentanyl sugetabletter og risoribletter

Bøger:

Basal og klinisk farmakologi, 5 udgave

Paramedic Textbook – Mosby af Mick Sanders

Medical Pharmacology at a Glance – 6 & 7 udgave

Farmakologi – Inge Olsen

Den Præhospitale Patient  – Kim Dalgaard, Kenneth Lücbke m.fl.

 


Quizzz

Hvis du kan svare på Quizzen fra denne podcast vedr. Fentanyl så send en mail til FOAMmedic.org@gmail.com, inden mandag d. 11 juni kl 12. Der vil blive trukket lod blandt de rigtige svar. Vinderen afsløres i næste afsnit af FOAMmedicPHARMA og får direkte besked efter det er offentliggjort. Skriv dit svar og din adresse i mailen så vi kan sende præmien direkte til dig.


Drejebogen vi bruger:

 • Case
 • Navn
 • Hovedgruppe
 • Farmakodynamik
 • Farmakokinetik
 • Indikation
 • Dosis
 • Kontraindikationer
 • Bivirkninger
 • Særlige forhold
 • T1/2 og virkningsvarighed
 • Interaktioner
 • Case afslutning
 • Quiz.
Indspilning af “the Fentanyl edition” Karl Høeg og Morten Lindkvist
Morten Lindkvist on Twitter
Morten Lindkvist
A medic trying to inspire, to create learning and learn about learning. Let's create even better prehospital education, bedside and online.
Karl Høeg on Twitter
Karl Høeg
Karl er nørdet i ordets frækkeste forstand. Han har en hel særlig kærlighed for EKG, som selv hans kone finder en smule upassende.
Når han ikke er på arbejde som paramediciner i Hovedstadens Beredskab, underviser på CAMES eller som AMLS instruktør, laver han podcast om den præhospitale verden på bloggen FOAMmedic.org

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »