FOAMmedicPHARMA,  Podcast

Pharma | Acetylsalicylsyre | Ep. 32

I denne episode af FOAMmedicPHARMA serien taler vi om Acetylsalicylsyre. Det kan virke kedeligt at skulle gennemgå et medikament som har en fast dosis og alle skal have hvis de har mistanke om AKS. Men, en af de mest fantastiske ting ved at arbejde i ambulancetjenesten er når man kan se effekten eller ved at effekten er afgørende af den behandling vi giver vores patienter. Derfor er det også væsentligt at vide noget om de medikamenter som faktisk gør størst forskel for patienterne, også selvom de ikke fremstår som de mest spændende at administrere.
De færreste ved nemlig at store studier viser at vi øger overlevelsen med op til 50% ved at give ASA.
50%!!! Det er der ikke mange andre medikamenter der kan prale af.

Abonner eller hent via iTunesPodbean, TUNE IN, Spotify, StitcherRadio, Soundcloud eller hvor du henter dine podcast.


Støt FOAMmedics arbejde med 5 eller 10 kr pr. podcast.

Hvis du har lyst til at støtte vores arbejde med at lave lækker lyd og skrift så klik ind på 10er.dk og støt os med 5,10 eller 15 pr. podcast episode, så bliver vi så sindsygt stolte og glade. Eller klik på 10’er logo her under og en pop-up løsning kommer frem.

Støt på 10er

DISCLAIMER

Det her er vores fortolkning af det pågældende medikament, det er ikke den endegyldige sandhed og vi opfordre som altid til at være kritisk over for den viden man hører og selv tjekke op på relevant viden og fakta. Du vil muligvis høre information eller om tilstande vedr. et medikament, hvor du ikke har delegation til at benytte medikamentet, men som udelukkende bliver omtalt, for at vi kan blive klogere i processen.
Denne podcast er ikke en erstatning for pro.medicin.dk eller vores lokale retningslinjer.


Links og henvisninger

Introen til dette afsnit er lavet af Ginger Locke. Ginger udgiver podcasten Medic Mindset, en utrolig velproduceret podcast hvor Ginger og gæster går i dybden med spændende emner. Ud over at være interessant lytning så har Ginger også den mest fantastiske radiostemme. En kæmpe anbefaling her fra.

 1. Pro.medicin om Acetylsalicylsyre som trombocythæmmende middel
 2. Pro.medicin om Acetylsalicylsyre som analgetikum
 3. Pro.medicin om Midler til præhospital behandling
 4. Pro.moedicinom Acetylsalicylsyre
 5. Amerikansk information om Aspirin
 6. Historien om Acetylsalicylsyre

Jens Rosenberg om “Er MONA død, start ved 7timer 23 minutter

Bøger:

Paramedic Textbook – Mosby af Mick Sanders

Medical Pharmacology at a Glance – 6 udgave

Farmakologi – Inge Olsen

Den Præhospitale Patient  – Kim Dalgaard, Kenneth Lücbke m.fl.


FOAMmedicPHARMA QUIZ

Spørgsmål og svar fra sidste episode om Midazolam:

Spørgsmål:

I kølvandet på 9/11 forsøgte den amerikanske efterretningstjeneste CIA, med alle midler at finde og jage terrorister i både ind og udland. 
Historien her fortæller at læger ansatte af CIA, i perioden fra 2002 til 2007, forsøgte sig med forskellige medikamenter der kunne fungere som sandhedsserum, for at fravriste tilfangetagne potientielle terrorister viden og information, der kunne føre til flere anholdelser eller bremse eventuelle terrorangreb. 
Projektet, der blev kaldt “project medication” var aldrig blevet godkendt af justitsministeriet, men udført alligevel.
Disse læger forsøgte sig blandt andet med midazolam.
Men spørgsmålet er her: 
under hvilket handelsnavn benyttede lægerne i CIA Midazolam?

Svaret: Versed

Vi har trukket lod blandt de rigtige besvarelser og Vinderen af Midazolam quizzen er Alexander Nielsen og der er en lækker FOAMmedic præmie på vej til Alexander. Stort tillykke vi kontakter Alexander for nærmere information for levering af præmien.

Spørgsmålet i quizzen i denne episode af FOAMmedicPHARMA om Acetylsalicylsyre er:


Men spørgsmålet er her:
Hvilket dyr tolererer Acetylsalicylsyre bedst, er det hunden eller er det katten.

Send dit svar inklusiv hvorfor du mener det er hunde eller katte til FOAMmedic.org@gmail.com med Quiz i emnefeltet.

Kender du svaret på spørgsmålet så svaret i en mail med emnet Quiz til FOAMmedic.org@gmail.com


Karl Høeg on Twitter
Karl Høeg
Karl er nørdet i ordets frækkeste forstand. Han har en hel særlig kærlighed for EKG, som selv hans kone finder en smule upassende.
Når han ikke er på arbejde som paramediciner i Hovedstadens Beredskab, underviser på CAMES eller som AMLS instruktør, laver han podcast om den præhospitale verden på bloggen FOAMmedic.org
Morten Lindkvist on Twitter
Morten Lindkvist
A medic trying to inspire, to create learning and learn about learning. Let's create even better prehospital education, bedside and online.

3 kommentarer

 • Jerker Mikaelsson

  Rigtig fin gennemgang af et af det vigtigste medikamenter.
  For dem der undrer hvorfor ASA er så hårdt ved maven, er det pga at ASA er primært cox-1 hæmmer, og cox-1 promoverer som sagt dannelsen af prostaglandiner, herunder PGE2 der fremmer dannelsen af mukøst slim i mavesækkens slimhinde. Indtag af ASA vil således medføre mindsket produktion af det mukøse slim der beskytter slimhinden imod den sure mavesyre. Således kan bivirkningen af medicinen være mavesår (ulcus). Det samme gælder for NSAID præperater (herunder ibuprofen) der alle sammen i forskellige grad hæmmer cox-1 og cox-2 alt afhængig af præparatet.

 • Arne Jensen

  Hej
  Der snakkes meget om vigtigheden af hurtigt ASA til AKS patienter. De skal tygge pillerne, Akuthjælpere giver det inden ankomst af ambulance og der nævnes problemer med morfika til AKS patienter bla. pga. den nedsatte peristaltik(og så maskere det symptomerne…). Alt dette, går jeg ud fra, er for at få så hurtigt virkning som muligt af ASA. Ved i om der er lavet studier der belyser dette?
  Hvis det er tilfældet, hvorfor så ikke give I.V. Aspirin i stedet for P.O. ASA til alle patienter?

  • Morten Lindkvist

   Hej Arne.

   Du har helt ret, der findes studier der viser at det skal gives hurtigt, men også at det ikke nødvendigvis er bedre at give det hurtigt IV. Jeg skal se om jeg ikke kan finde dem til dig. Vi er god lige på konference i næste uge så det bliver først i tiden der efter. Evt. kan vi se efter det når vi mødes til Avanceret EKG.

   Tak for dit gode indspark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »