Podcast

Akut vestibulært syndrom – Øresten, virus eller apopleksi (HINTS) | ep. 72

Akut vestibulært syndrom (AVS) er defineret som akut indsættende, kontinuerlig vertigo uden andre neurologiske udfald . Årsagen til AVS er i størstedelen af tilfældene perifer, lokaliseret til det indre øre eller nervus vestibulocochlearis, men hos et mindretal er årsagen central, oftest en iskæmisk apopleksi i den posteriore cirkulation.

Denne podcast tager udgangspunkt i en UTH hvor netop en patient med akut opstået svimmelhed og nygstamus, primært blev diagnostiseret med øresten, men hvor man senere i udredningen fik patienten udredt i neuroligsk regi og det viste sig at være en apopleksi.

En UTH der fik min makker og jeg, til at have en god debat om undersøgelsesværktøjer til at afklare dette. Samt at den viden og de undersøgelse man tilegner sig under vejs i det akut medicinske liv skal repeteres, da den ellers glemmes, og vigtigheden i at dele ny viden med hinanden.

For det er af stor vigtighed klinisk at skelne mellem perifert og centralt udløst AVS for at sikre patienterne korrekt behandling og opfølgning.

Referencer:

Foto fra episode:

Coverart og billede på blogpost er en illustration fra Kiropraktik og Idrætsklinik i Århus som netop behandler svimmelhed som symptom på flere af de emner vi taler om i episoden, se mere på deres hjemmeside https://justhealth.dk/diagnoser/svimmelhed/

LINKS:

Ugeskrift for læger HINTS

EMSPodcast – Svimmelhed og HINTS

HINTS VIDEOER:

ANDRE LÆKKERIER SOM OMTALES I PODCASTEN:

Peter Bech on Twitter
Peter Bech
A dad and a paramedic with af large portion of passion on prehospital whatchamacallit... and pizza

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »