FOAMmedicPHARMA,  Podcast

PHARMA | Ketamin | ep. 59

Denne Pharma episode handler om et nærmest mytisk medikament. Ketamin har gennem historien været anvendt til heste, soldater og patienter i det civile. Det har også en plads i undergrunden som et rusmiddel på dansegulvet eller hos patienter med psykiske lidelser.

I ambulancetjenesten har Ketamin en plads som anagetikum og det er på fremtog i det præhospitale landskab i danmark, hvor 2 ud af de 5 præhospitale organisationer allerede har implementeret det. Om flere snart følger trop, eller om de går med andre alternative løsninger bliver spændende at følge. Vi, i FOAMmedic, er meget positive for brugen af Ketamin, vi har gode erfaringer med implementering, administration og effekt. Det er en mulighed vi kan anvende hvis patientens skader og behov

Episoden fortælle historien om Ketamin fra start til i dag. Indholdet af medicin gennemgangen vil dog relatere sig til Es-Ketamin som er den mest anvendte i dag.

Lyt med her for at høre PHARMA episoden om Ketamin

Abonner eller hent via iTunes for iOS og for android via Podbean. Nu også via TUNE IN, STITCHER, Podimo

Støt FOAMmedics arbejde med 5 eller 10 kr pr. podcast.

Støt på 10er

Hvis du har lyst til at støtte vores arbejde med at lave lækker lyd og skrift så klik ind på 10er.dk og støt os med 5, 10 eller 15 pr. podcast episode, så bliver vi så sindsygt stolte og glade. Eller klik på 10’er logo her under og en pop-up løsning kommer frem.

Disclaimer

Det her er vores fortolkning af det pågældende medikament, det er ikke den endegyldige sandhed og vi opfordre som altid til at være kritisk over for den viden man hører og selv tjekke op på relevant viden og fakta. Du vil muligvis høre information eller om tilstande vedr. et medikament, hvor du ikke har delegation til at benytte medikamentet, men som udelukkende bliver omtalt, for at vi kan blive klogere i processen.
Denne podcast er ikke en erstatning for pro.medicin.dk eller vores lokale retningslinjer

Meningsmåling på Facebook via gruppen Ambulancefolk Danmark

I forberedelserne til denne episode spurgte vi kolleger via vores landsdækkende Facebookgruppe hvad der erfaringer er med Ketamin. Mange svarede og tak for det. En meningsmåling som denne er ikke retvisende og kan ikke bruges som grundlag for nogen faglig diskussion, men den kan dog give et pejlemærke på et emne, og det synes jeg bestemt denne gjorde. Mange har allerede erfaringer, og flertallet af dem er yderst postive. Tak fordi I tog jer tid til at svarer, til at dele jeres tanker og nu også tid til at læse og måske lytte til episoden.

En stor tak

Der skal også lyde en kæmpe stor tak til Dr. Jeff Jarvis som har leveret introen til denne episode af FOAMmedicPHARMA. Dr. Jarvis er en stor bidragsyder til FOAM verdenen og til den præhospitale verden. Dr. Jarvis er medical director i Williamson county EMS hvor han bidrager med en visioner ledelse og masser af præhospital forskning. Samtidig er han vært på podcasten The Ems lighthouse project hvor han sammen med Paramediciner Mike Verekst forsøger at give en nem og tilgængelig introduktion til evidensbaseret medicin. Den er helt klart et lyt værd. Kæmpe tak til Dr. Jarvis

Referencer

Links

https://da.wikipedia.org/wiki/Anæstesi

https://rebelem.com/the-evolution-of-ketamine-for-severe-agitation/

https://journals.lww.com/ejanaesthesiology/fulltext/2017/09000/history_of_anaesthesia__the_ketamine_story___past,.2.aspx

https://en.wikipedia.org/wiki/Esketamine

https://www.psychiatrictimes.com/view/what-deal-esketamine

http://dok.regionsjaelland.dk/view.aspx?DokID=591940&q=ketamin

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cns.12099

https://pro.medicin.dk/Laegemiddelgrupper/Grupper/223034

Bøger

Anæstesi, 5. udgave

Basal og klinisk farmakologi, 5 udgave

Paramedic Textbook – Mosby af Mick Sanders

Medical Pharmacology at a Glance – 6 & 7 udgave

Farmakologi – Inge Olsen

Den Præhospitale Patient  – Kim Dalgaard, Kenneth Lücbke m.fl.

Podcast

The Ems lighthouse project podcast og afsnit 45 om Ketamin

Ketamin kurven

Morten Lindkvist on Twitter
Morten Lindkvist
A medic trying to inspire, to create learning and learn about learning. Let's create even better prehospital education, bedside and online.
Karl Høeg on Twitter
Karl Høeg
Karl er nørdet i ordets frækkeste forstand. Han har en hel særlig kærlighed for EKG, som selv hans kone finder en smule upassende.
Når han ikke er på arbejde som paramediciner i Hovedstadens Beredskab, underviser på CAMES eller som AMLS instruktør, laver han podcast om den præhospitale verden på bloggen FOAMmedic.org

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »