FOAMmedicPHARMA,  Podcast

PHARMA | Atropin | ep. 53

FOAMmedic ser i dette afsnit af PHARMA på et af de helt gamle ALS medikamenter. Atropin røg lidt i baggrunden af det hele da det i 2010 røg ud af ALS guiden til avanceret genoplivning. Men det er ikke røget ud af vores bevidsthed og flere forskellige patienter har stadig god gavn at netop Atropin.

Atropin er et super spændende medikament at dykke ned i. For at forstå funktionen af Atropin skal vi nemlig genopfriske helt grundlæggende dele af det autonome nervesystem, receptorer og meget mere.

I episoden ser vi grundigt på farmakodynamikken, ikke kun vedr. Atropin men helt grundlæggende, så lyt med selvom du ikke til dagligt anvender Atropin.

Hør episoden her

Hør med her når vi gennemgår Atropin efter vores faste drejebog, og nyd en masse funfacts undervejs. Leg eventuelt med ved at udfylde det digitale skema som også kan bruges til at øve sig med. Det er en god ide at øve sig ved at forsøge at huske indholdet med passende mellemrum, det skaber bedre forbindelser i hjernen og sikrer at det kan hentes i langtidshukommelsen.

Abonner eller hent via iTunes for iOS og for android via Podbean. Nu også via TUNE IN, STITCHER, Podimo


Dette afsnits introspeak er leveret af vores gode ven og samarbejdspartner fra staten Oregon i USA, Mike Verkest. Mike laver masser af FOAM arbejde og i en super høj kvalitet og via dem bidrager han på fineste vis til vores community. Tak til Mike for at tage sig tid til at bidrage. Her mere til Mikes podcast “EMS lighthouse project podcast” eller “Second shift”

Støt FOAMmedics arbejde med 5 eller 10 kr pr. podcast.

Støt på 10er

Hvis du har lyst til at støtte vores arbejde med at lave lækker lyd og skrift så klik ind på 10er.dk og støt os med 5, 10 eller 15 pr. podcast episode, så bliver vi så sindsygt stolte og glade. Eller klik på 10’er logo her under og en pop-up løsning kommer frem.


Disclaimer

Det her er vores fortolkning af det pågældende medikament, det er ikke den endegyldige sandhed og vi opfordre som altid til at være kritisk over for den viden man hører og selv tjekke op på relevant viden og fakta. Du vil muligvis høre information eller om tilstande vedr. et medikament, hvor du ikke har delegation til at benytte medikamentet, men som udelukkende bliver omtalt, for at vi kan blive klogere i processen.
Denne podcast er ikke en erstatning for pro.medicin.dk eller vores lokale retningslinjer

Quiz

Spørgsmålet i denne episode er

Denne gang vil vi se om du kan finde svaret i episoden som du netop lige har hørt.

Spørgsmålet lyder:

Atropin kommer fra planten atropa Bella Donna. Bella Donna betyder på italiensk smuk kvinde. Men hvad hedder planten på dansk?

Kender du svaret, eller kan du finde svaret så send det til os i en mail med emnet Quiz og send den til info@FOAMmedic.org Vinderen løber afsted med en lækker FOAMmedic kop

Referencer

Links

  1. Pro.medicin om Atropin
  2. https://www.youtube.com/watch?v=DUiEKM4NypY
  3. Kemi fokus, en side med anekdoter om Atropin og atropa Bella Donna
  4. https://www.landsforeningen-spor.dk/vagusnerven-vejen-ind-i-og-ud-af-traumetilstande2/
  5. “Second shift podcast”
  6. “EMS lighthouse project podcast”

Bøger:

Lotte-C.-G.-Hoegberg


Karl Høeg on Twitter
Karl Høeg
Karl er nørdet i ordets frækkeste forstand. Han har en hel særlig kærlighed for EKG, som selv hans kone finder en smule upassende.
Når han ikke er på arbejde som paramediciner i Hovedstadens Beredskab, underviser på CAMES eller som AMLS instruktør, laver han podcast om den præhospitale verden på bloggen FOAMmedic.org
Morten Lindkvist on Twitter
Morten Lindkvist
A medic trying to inspire, to create learning and learn about learning. Let's create even better prehospital education, bedside and online.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »