Spinal stabilisering, nye kliniske retningslinjer | Ep. 15

I denne episode af FOAMmedic podcast, diskuterer vi de nye Nationale Kliniske Retningslinjer for ”Spinal stabilisering af voksne traumepatienter i Danmark”
Vi har interviewet hovedforfatteren Christian Maschmann om det arbejde han og resten af den store arbejdsgruppe har udført med at nå til et færdigt resultat. Vi snakker om de specifikke anbefalinger rapporten kommer med og hvad det kommer til at betyde for os der arbejder med traumepatienter, både præ- og inhospitalt.
Vi ved at episoden er en af de længere og derfor har vi, som en ekstra service, indlagt et lille break ca. halvvejs i episoden, hvor man med fordel kan sætte episoden på pause, hvis man ikke kan nå at høre den hele på én gang. God fornøjelse.

Hvis man ønsker at høre mere om disse nye Nationale Kliniske Retningslinjer vil Christian Maschmann tale til den årlig DEMC konference som afholdes  i Århus d. 25 og 26 oktober 2018. Christian taler torsdag kl. 15.15.

Abonner eller hent via iTunes for iOS og for android via Stitcher. Nu også via TUNE IN


Links og henvisninger

National klinisk retningslinje DK

Flowchart over de nye danske immobiliserings anbefalinger

P.I.C.O forklaring

Hvad er grade kriterierne

Canadian C-spine rule.

Podcast vedr. de nye amerikanske immobiliserings regler, Interview med Peter Fischer

Norske immobiliseringsregler fra Helse Bergen og artikel om deres fund

DEMCs hjemmeside Hvor Christian Maschmann deltager og taler om de nye guidelines.

Videomateriale vedr. forflytninger.

In-Hospital: Forflytning fra vakuummadras til traumeleje ved brug af scoopbåre
In-Hospital: Vakuummadras trækkes væk under patient 
In-Hospital: Forflytning af patient indbragt i vakuummadras med lagen
In-Hospital: Patient indbragt fastspændt på backboard
Præhospital: ikke tidskritsik spinalstabilisering efter fald i kælderskakt
Præhospital: Tidskritisk spinal stabilisering efter fald på kældertrappe
Præhospital: Spinalstabilisering og selvekstrikation fra køretøj
Præhospital: Tidskritisk stabilisering med ekstrikation fra køretøj


Støt FOAMmedics arbejde med 5 eller 10 kr pr. podcast.

Hvis du har lyst til at støtte vores arbejde med at lave lækker lyd og skrift så klik ind på 10er.dk og støt os med 5,10 eller 15 pr. podcast episode, så bliver vi så sindsygt stolte og glade. Eller klik på 10’er logo her under og en pop-up løsning kommer frem. Støt på 10er


 

Karl Høeg
Karl Høeg

Karl er nørdet i ordets frækkeste forstand. Han har en hel særlig kærlighed for EKG, som selv hans kone finder en smule upassende.
Når han ikke er på arbejde som paramediciner i Hovedstadens Beredskab, underviser på CAMES eller som AMLS instruktør, laver han podcast om den præhospitale verden på bloggen FOAMmedic.org

Articles: 40

4 Comments

  1. Tak for en fed side, nyder alle jeres podcast 👍👍👍
    Glæder mig også til udfaldet af disse nye guidelines. Har man overvejet, tænkt over at vi også skal transportere patienten. Altså at der kan komme udefrakommende påvirkninger som skyldes trafikken? forstået på den måde at vi jo præhospital er nød til at sikre at pt ligger bedre stabiliseret end hvis det feks er på et sygehus leje.

    • Hej Michael. Tak for din feedback, det er dejligt at du kan bruge det vi laver, det gør det mere sjovt at lave nyt hele tiden. Vedr. dit spørgsmål er jeg lidt i tvivl om hvad du mener. Jeg forstår det som at et spørgsmål vedr. transport af patienten men ikke om det er fra sygehus til større sygehus med flere kompetencer eller i forbindelse med indbringelse til primært sygehus efter uheld?

      Jeg tænker ikke at noget er anderledes end tidligere. Om de ligger på Spineboard eller i Vakuum M. så skal de spændes så godt fast som situationen tillader. Der er altid behov for nye og bedre løsninger men med de seler og systemer som mange kører med i dag ser jeg ikke noget problem med at spænde folk fast i madrassen, vedr at flette skulder seler ind i madras håndtag eller andet åbninger i madrassen og så benytte de to tværgående seler som nu. I brandvæsnet før i tiden havde vi en sele mere nede i fod enden som kunne sættes på spineboard fodenden og så ned rundt om båren hvilket hjalp meget ved opbremsning.

      Hvis du tænker mellem sygehuse så er der jo ikke beskrevet nogen gylden løsning, og det må vurderes om de ligger bedst i en vakuum madras eller skal blive på Trauma transfer (polstret backboard). Alt efter hvad der er bedst, kan det være at man skal lære at benytte nogen af de køretøjer som er lavet til overførsler med den større båre så den Traumatransfer kan placeres bedre og spændes fast med de ekstra ressoucer der er i disse.

      Lad mig høre hvad du tænker om disse tanker eller om det var noget helt andet du tænkte på. Uanset hvad er det ikke noget jeg har en opfattelse af er undersøgt og derfor kan anbefales ud fra eksisterende viden.

      Morten

  2. Vældig interessant side og arbejde I har gang i her og godt med videomateriale til visualisering af forskellige scenarier. Jeg er lidt nysgerrig på hvordan videoerne er blevet til og om det er lavet som officielt undervisningsmateriale i samarbejde mellem regionerne. Jeg er nemlig for nyligt blevet gjort opmærksom på de ergonomiske problematikker omkring løft af Spineboard over på CT-scanner og jf. jeres video om løft af Backboard over på leje, vil jeg høre om I ved om der er noget til hinder for at benytte forflytningsplade til en liggende forflytning på Spineboard/Backboard.

    • Hej Jonas.

      Tak for din henvendelse.

      Videomaterialet er udarbejdet af Ambulance Syd på foranledning af de 5 regioner. Og betegnes som værende det officielle undervisningsmateriale. Vi har ikke nogen anpart i videoerne, udover at vi linker til dem herover.
      Jeg er ikke bekendt med de ergonomiske problematikker du referere til, men vil meget gerne høre om dem.
      Den officielle udmelding, som også kan ses i videoen “Patient indbragt fastspændt på backboard” er at hvis patienten ligger på et spineboard (og ikke en scoopbåre) er logroll at foretrække.
      Jeg ser ikke noget til hinder for at benytte en forflytningsplade, så længe man opretholder inlinestabiliseringen hos patienten.
      Videoerne er udarbejdet så vi alle (in-/præhospital) har mulighed for at få samme forståelse, sprog og forflytningsteknikker.
      Men der er som regel ikke kun én løsning på et problem og vores patienter, akutmodtagelser, teams mm. er heller ikke ens alle steder. Jeg tror det handler om at vurdere situationen og opgaven fra gang til gang og så at have flere redskaber/teknikker til at løse opgaven.
      Kh. Karl

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »