Blog,  COVID | 19,  Podcast

#1 COVID-19 | Hvad er corona | ep. 43

I vores “Coronaserie” forsøger vi at belyse små og store emner, som vi undrer os over eller har manglede viden omkring. Det vil være små episoder som bliver lavet lidt hurtigere og uden den samme redigering som vi ellers er vandt til. Det skyldes at alting går utrolig stærkt, det som er nyt i dag kan være ændret i morgen.

Midt i pandemien har mange svært ved at forstå hvad der er virus og hvad der er sygdommen. Selve historien om coronavirus kan være svær at holde rede på, hvor kommer den fra, er der flere og giver de samme symptomer. Derfor er dagens emne netop Coronavirus og COVID-19. Vi har set på hvordan coronavirus smitter og hvornår er det sygdom og hvorfor hedder den som den gør.

Lyt med i den første episode hvor vi ser lidt nærmere på selve sygdommen COVID-19 og coronavirus familien.

Abonner eller hent via iTunes for iOS og for android via Podbean. Nu også via TUNE IN, STITCHER, Podimo

Manuskript for episoden


Velkommen til FOAMmedic podcast, denne gang i en serie om Corona virus og sygdommen COVID-19

Disse podcast vil være kortere og mindre redigerede end vores vanlige episode. Det skyldes at der konstant kommer ny viden, procedure ændres eller bekræftes, alt sammen noget som dag for dag kan være med til at oplyse jer som knokler ude i sundhedsvæsenet. 

Denne første Corona episode vil handle om selve virussen og sygdommen, 

med i dag er undertegnede Morten Lindkvist som for kort tid siden blev raskmeldt efter 14 dage sygdom med netop med coronaviurs, 

I dag er det den 14. april og vi er nu lidt over en måned inde i nedlukning af Danmark og ca. to måneder inde i den danske kamp mod Coronavirus og covid19. 

Velkommen til FOAMmedic podcast the COVID Edition

Som altid minder vi dig om at tjekke lokale retningslinjer, læse vores vedhæftede links i shownoterne. Corona pandemien udvikler sig dag for dag, det går hurtigt med at sprede virussen men det går næsten lige så hurtigt med at lave nye retningslinjer. Denne podcastserie vil forsøge at følge op på relevante emner og be-og afkræfte ting som ændre sig. Derfor er det vigtigt at du følger de på dagen gældende regler og retningslinjer. Hele verden forsker i sygdommen og imponerende ressourcer er trådt sammen for at samle alt den viden som genereres i de her måneder. Derfor vil det som gælder i dag måske ikke gælde i morgen. 

I vores første korte corona episode ser vi lidt nærmere på fakta om selve coronavirus, hvordan den smitter, hvad den forårsager hos dem som bliver smittede. Og hvad er egentlig coronavirus og hvad er COVID-19

Coronavirus er en virus familie bestående af forskellige virus bla. De virusser som skyldes de kendte sygdomme sars og mers. De er navngivet ud fra deres karakteristiske udseende, set gennem et mikroskop, med en lysende HALO omkring skallen og spidse takker som siges at ligne en krone, der af navnet corona. Viruspartiklen er dækket af et lille fedtlag som beskytter det indre af partiklen. Ud fra fedtkanten ses de her krone lignende spikes som stritter ud, de kaldes for tentakler. Det er tentaklerne der er nøglen til deres adgang til cellerne og dermed udviklingen af sygdommen. Det vender vi tilbage til. 

Der er blandt flere lidt forvirring om de forskellige udtryk og begreber som bruges for tiden når vi om sygdommen og spredningen af corona. Så lad os lige vende det et øjeblik. 

Når vi taler om coronavirus i øjeblikket så er det et specifikt coronavirus, og det er døbt SARS-CoV-2. Den deler en del af sit navn med den tidligere SARS fordi de har ligende symptomer. Den deler genetisk udseende på helt op til 96 % af den coronavirus som også ses i flagermus og derfor mener man at smitten stammer derfra. Når man har udbrud af denne slags sygdomme, så leder man med lys og lygte efter værtsdyret fordi det vil give god viden til udviklingen af en behandling eller en vaccine. 

SARS-CoV-2 er den 7. stamme af Coronavirus. 4 af dem smitter mellem mennesker og har været kendt længe og så er der 2 som beviseligt smitter fra dyr til mennesker. Det er Severe Acute Respiratory Syndrome, eller bedre kendt som (SARS-CoV) og det var i 2002.

Den anden er Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) som ramte os i 2012 

Det gør altså denne nye Coronavirus til den syvende i stammen og har altså navnet SARS-CoV- 2

SARS-CoV- 2 er først beskrevet i november i Kina i storbyen Wuhan i provinsen Hubei. Der er mange teorier om politisk indblanding fra kinesisk side, og fakta er at det først blev officielt indberettet til WHO sidst i december.

Den har spredt sig fra Kina til Europa og herfra til resten af verden. Epicenteret i Europa er Italien som kulturelt altid har haft mange immigranter fra Kina pga. den store modeindustri som får produceret en del tøj i Kina selvom firmaerne stadig er beliggende i nord Italien. 

Denne Coronavirus smitter via dråber og kontakt, ofte via hoste og nys eller via kontaktflade som håndtag eller andre overflader hvor en rask rører ved en flade hvor virus er landet på. Afhængig af fladen kan virus overleve flere timer og op til dage i luften hvis det fordeles via fx et ventilationsanlæg som det har været tilfældet på diverse krydstogtskibe. Når en rask person får kontakt med virus, får den adgang via vores slimhinder i øjne, næse og mund, det sker fordi vi så ofte røre os selv i ansigtet helt ubevist. Det er derfor at god håndhygiejne har så god effekt. Der er nu også kommet beretninger om at virus kan udskilles aktivt og smitte via fæces.  

Når du smittes med SARS-CoV- 2 som jo er navnet på virussen, og får symptomer så har den forårsaget sygdommen COVID-19 som står for Corona virus disease 19. Og 19 fordi det blev opdaget i 2019

Den arbejder sig stille og roligt ned gennem luftvejen og starter derfor ofte med at give hoste som ofte beskrives som tør. Herefter arbejder den sig ned i luftvejene for til sidst at angribe vores celler i lungerne. Vi opdeler som udgangspunkt vores pneumocytter i to dele. Type 1 som er ansvarlig for transport af ilt og co2 over membranen og så type 2 som producere surfaktant som anvendes til at sænke overfladespændingen og sikre at alveolen ikke klapper sammen. 

Det er type 2 cellerne som Coronavirus angriber. De skaber sig adgang via ACE2 receptorerne hvor de omtalte tentakler sætter sig på receptoren og får adgang til cellen. Der resulterer i at virus invaderer så cellen fordi den formerer sig hurtigt og cellen går til grunde. Det giver flere problemer, der kommer flere viruspartikler som så spreder sig videre i mere væv, og når cellen går til grunde, så kommer der inflammation og masser af processer går i gang for at nedbryde resterne og transportere affaldet væk. Alt dette fylder op i lungerne og skaber en pneumoni. En tredje afledt effekt er også at når der ikke produceres surfaktant så kan alveolerne ikke holde sig åbne og der vil være færre alveoler at diffundere over hvilket påvirker udvekslingen af gasser, patienten vil derfor opleve åndenød og følelse af ikke at kunne få luft. 

Når denne proces spreder sig over for stort et område i lungerne kan patienten til sidst ikke trække vejret selv, de udvikler det som kaldes for ARDS, Acute Respiratory distress syndrome. Det kræver ofte at de skal have hjælp til at trække vejret via en respirator.

I starten af pandemien behandlede de patienterne på intensiv som ARDS patienter ud fra en standard konservativ model. Det har dog vist sig ikke at være effektivt for alle patienterne trods deres store infektion i lungerne og åbenlyse ARDS. Patienterne har nemlig ikke har et klassisk ventilationsproblem men snarere et diffusionsproblem, så nu behandles flere af de indlagte som når man behandler patienter for højdesyge. 

Patienterne lider altså af alvorlig infektion i lungerne der gør det nærmest umuligt at oxygenere dem og de anvender alle de redskaber der findes i værktøjskassen på intensiv for at sikre at de har en tilstrækkelig iltprocent i blodet. 

Indtil nu er der ikke nogen eksisterende behandling som virker. Coronavirus er som navne siger, en virus, og derfor er infektionen den forårsager dermed, modsat hvad Donald Trump skriver på twitter, ikke mulig at behandle med antibiotika. Der er utrolig mange studier og forsøg i gang med eksisterende medicin men intet har endnu vist sig at virke. Vaccineudvikling pågår i mange lande og håbet er at der kan udvikles en vaccine der kan understøtte ideen om flokimmunitet. Desværre er der lang vej inden vi er der, hvilket betyder at vi i sundhedsvæsenet skal ruste os til mange måneder med et stadig stort antal corona kontakter. 

Det var kort om coronavirus og Covid 19 sygdommen, vi håber det har givet lille indsigt i begreber og sygdommen. Vi vil i løbet af de næste uger forsøger at lave flere af disse korte og lidt uredigerede afsnit om Corona pandemien. Har du et emne, en oplevelse som dine kollegaer vil kunne lære af så send os en mail, eller ring til os så kan vi nemt optage et lille indslag som forhåbentlig kan hjælpe eller berige dine kollegaer. 

Tak for nu, vi høres ved. 

Referencer

Morten Lindkvist on Twitter
Morten Lindkvist
A medic trying to inspire, to create learning and learn about learning. Let's create even better prehospital education, bedside and online.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »