Konferencer – Hvad er udbyttet?

Hvor tit kommer du. på konference, eller har du overhovedet været på en endnu? Hvad. får man enligt ud af det? Vi giver et bud på noget af det vigtigste.

I vinters var vi så heldige i FOAMmedic at der pludselig tikkede en invitation ind i vores indbakke, om hvorvidt vi havde lyst til at deltage som oplægsholder på konference Akuuttihoitopäivät, som er en præhospital konference i Finland. Vi trak strå og Peter Bech fik det længste, så derfor røg han afsted for at sprede budskabet om FOAMed, samt lave et mindre oplæg om det danske præhospitale system, set ud fra en Paramediciners perspektiv.

Akuuttihoitopäivät betyder løst oversat akut behandlingsdag og er en to dages konference, med et enkelt spor. Det betyder at der ikke er flere oplæg i gang samtidig, i forskellige lokaler, men kun en enkelt sal hvor alle oplægsholdere laver deres oplæg. Det kender vi fra Copenhagen Critical Care Symposium (#CphCC), Region Midt med deres forskningssymposium og senest FAST i Las Vegas hvor vi netop har deltaget.

Fordelen ved kun at have et enkelt spor er at man ikke går glip af de indlæg man gerne vil se, da der som regel er en tendens til, at de ligger på samme tidspunkt, når der er flere spor. Ulempen er dog når der kommer oplæg, som man har mindre interesse i, så er man låst til dem. 

Oplæg om FOAMed på Akuuttihoitopäivät. FOAMed This is the way!
Foto: Dimitri Lisitsyn

Rent fagligt fik vi ikke så meget med hjem fra lige netop denne konference, ikke fordi det ikke var godt, men fordi alle oplæg, på nær vores, var på finsk. Men, vi fik dog noget andet med hjem, som vi alligevel synes er vigtigt at dele.

Det var første gang efter COVID at de i Finland endelig kunne samles komme på en fysisk konference igen. Det kunne mærkes på den store lyst til networking, og ikke mindst på indtagelsen af øl. Stemningen var lidt ligesom herhjemme da vi også endelig kunne komme på konference og symposiums igen, som #CphCC eller DEMC9 som begge blev afholdt i efteråret 2021. Det var lidt ligesom når køerne endelige kommer på græs efter vinteren. 

Networking er en stor del af det at komme på konference både i Danmark og rundt omkring i verden. Det er en unik mulighed for at møde kollegaer og ligesindede, enten for første gang eller som et glædeligt gensyn, hvor man kan  indhente det forsømte, debattere den nyeste viden man bliver præsenteret for, og vidensdele de udfordringer man står eller har stået overfor. Nogle gange bliver man overrasket over at høre, at de i andre lande står over for mange af de samme problemstillinger som vi selv gør, i en eller anden kontekst fx da vi i vores refleksion videoer fra Vegas, snakkede om de ’udmattelses problemstillinger’ de har i USA, som leder til en kæmpe selvmords problematik inden for præhospital udøvere.

FAST22 Las Vegas. Ginger Locke fortæller om udbrændthed og feedback.

Ud over networking er det selvfølgelig også den viden der bliver delt, som fylder rigtig meget, og som gør det specielt vigtigt at komme på disse konferencer. Det er yderst lærerigt at høre eksperternes vinkel og deres tilgang til den nyeste viden, eller høre om deres rejse og gennem de studier de har lavet og deres konklusion på området. Som da Mikael Fink Vallentin, på Region Midt forskningssymposium, fortalte om COCA-studiet og hvordan de fandt ud af at standard brug af calcium til hjertestop var skadeligt.

Det koster penge at lave konferencer og symposiums, og heldigvis er industrien interesseret i at sponsorere dem. Dette gør at der er udstillinger hvor de præsenterer deres nyeste udstyr og man kan få en hands-on fornemmelse af det. Hvis ikke man bliver eksponeret for nye og spændende løsninger, kan det være svært at vide hvilke muligheder der findes til at løse nogle af de problemstillinger man kan støde på i sin hverdag. Fx hvor mange har en mulighed for at spænde helt små spædbørn fast til båren, og findes der sikre løsninger til at spænde barnet fast til mor, som er testet til den g-kraft som er anbefalet i ambulancetjenesten? Hvad med patient simulation af kritisk syge patienter på din tablet eller smartphone, hvor du kan træne din tilgang eller som uddannelsesinstitution kan afklare hvor der er specifikke mangler man kan støtte sine elever og kursister i?

To unge nyuddannet paramedicinere har lavet patientsimulationstræning til tablet og smartphones.
Foto: Dimitri Lisitsyn

Uanset hvilken indgangsvinkel du har til en konference eller et symposium, om du deltager for at få viden, networking eller bare vil imponeres af det nyeste gear, så er der en ting man altid får med hjem, og det er inspiration. Når man kommer rundt på de forskellige konferencer og symposiums, ser man med sikkerhed altid ledere og undervisere fra de forskellige organisationer, hvilket også er ret forståeligt. Men vi vil med postet her slå et slag for, og prøve at inspirere den menige udøver til at deltage i de konferencer og symposiums der er. At få denne unikke mulighed til at få ny viden og få et netværk på kryds af faggrupper, regioner, lande og entreprenørerne. Derfor skal der selvfølgeligt også opfordres til, at diverse kompetence- og uddannelsesfonde giver muligheden for støtte til at komme på dem, uanset om man er udlært eller studerende. 

Opfordringen er derfor givet videre, og vi håber meget at støde på jer derude næste gang der er en konference eller et symposium i Danmark, og hvem ved, måske også i udlandet.

Konferencer og symposier i Danmark.

–       Copenhagen Critical Care Symposium (14. April 2023, Rigshospitalet København) 

–       Region Midt’s Forskningssymposium 

–       Danish Emergency Medical Conference (DEMC)

Hvis man har modet og kan skaffe midlerne, er her et forslag på nogle stykker i udlandet.

–       CODA22 (11-14 September 2022, Melbourne – Australien)

–       EMS World Expo (10-14 Oktober 2022, Orlando – Florida)

–       FAST23 (8-10 Maj 2023, Las Vegas – Nevada)

Peter Bech
Peter Bech

A dad and a paramedic with af large portion of passion on prehospital whatchamacallit... and pizza

Articles: 31

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »