Ep. 16 Naloxon – FOAMmedicPHARMA

Sommeren er nu på hæld og du kan nu varme dig på en ny episode af FOAMmedicPHARMA. Denne gang handler det om Naloxon.

Med i denne episode er også Martin Matzen og Peter Bech, så hele FOAMmedic teamet er samlet til en snak om det medikament der sender Fentanyl og de andre opioider i skammekrogen.

FOAMmedicPHARMA er serien af podcasts hvor vi gennemgår de medikamenter vi bruger til dagligt i det præhospitale. Der er som altid en quiz, hvor du kan vinde en FOAMmedic præmie. Og så er der nyt om de kommende EKG kurser vi afholder i starten af 2019, det vi kalder FOAMmedicLIVE. Husk at du altid er velkommen med spørgsmål, ris og ros i kommentarfeltet her på bloggen.

Arbejdet med denne podcast og indsigten i guidelines og anbefalinger for behandlingen af opiat overdosis, har givet os en fornemmelse af der er behov for ensretning og undervisning inden for emnet. Der skelnes mellem typer af patienter, ud fra historien og vores opfattelse vurderes det om det er en kronikker eller en akut forgiftning. Denne vurdering resulterer i et valg af administrationsvej og dosis.


Abonner eller hent via iTunes for iOS og for android via Stitcher. Nu også via TUNE IN

DISCLAIMER

Det her er vores fortolkning af det pågældende medikament, det er ikke den endegyldige sandhed og vi opfordre som altid til at være kritisk over for den viden man hører og selv tjekke op på relevant viden og fakta. Du vil muligvis høre information eller om tilstande vedr. et medikament, hvor du ikke har delegation til at benytte medikamentet. men som udelukkende bliver omtalt, for at vi kan blive klogere i processen.
Denne podcast er ikke en erstatning for pro.medicin.dk eller vores lokale retningslinjer.


Links og henvisninger

 

Danske anbefalinger for behandling af opiat forgiftning

Lægehåndbogens anbefaling af behandling for opiat forgiftning
Medicinsk behandling
Naloxon 0,4 mg/ml, findes som ampuller á 1 ml som indeholder 0,4 mg
Dosering: 1 ampul (0,4 mg) i.m., derefter 1 ampul (0,4 mg) i.v.
Effekt efter 30-60 sekunder
Gentages evt. hvert minut indtil opvågning eller indtil 4 ampuller, totalt 2 mg
Hvis manglende opvågning efter totalt 2 mg naloxon mistænkes:
Anden ætiologi end opioider
Irreversibel hjerneskade
Diazepam inj./rektalt
10 mg i.v. eller rektalt, hvis der er kramper efter naloxonbehandling

Pro.medicin.dk
Voksne (B.Braun)
0,8 mg i.v. (evt. i.m.), evt. mindre refrakte doser ved moderat respirationspåvirkning og risiko for gennembrud af smerter.
Hvis forbedring af respirationen ikke indtræder hurtigt, kan injektionen gentages 2-3 gange med 2- 3 min. interval. Hvis åndedrætsfunktionen ikke bedres herefter, ændres behandlingen til kontrolleret ventilation.
Ved kortvarig effekt af injektion kan behandlingen ændres til infusion af 2 mg i fx 500 ml isotonisk natriumchlorid-infusionsvæske (4 mikrogram/ml).
Ved forgiftning med buprenorphin er der ofte behov for højere initialdosis (1,2-2,0 mg i.v.).
Infusionshastighed: Individuel, afhængig af respons på såvel infusionen som på forudgående bolusindgift.

Artikler

Reducing the harm of opioid overdose with the safe use of naloxone : a pharmacologic review.

Andre FOAM ressourcer

FOAMfrat – Stop using Naloxon

EMCRIT – The Tox & The Hound – IS THIS ANYTHING?

PharmacyJoe How to dose naloxone – Podcast

thepoisonreview. Excellent review of how to use naloxone safely

Bøger:

Paramedic Textbook – Mosby af Mick Sanders

Medical Pharmacology at a Glance – 6 udgave

Farmakologi – Inge Olsen

Den Præhospitale Patient  – Kim Dalgaard, Kenneth Lücbke m.fl.


Svar på quiz spørgsmålet fra FOAMmedicPHARMA om Fentanyl

Information fra lægemiddelstyrelsen

B.Braun
Dette lægemiddel kan anvendes enten ufortyndet eller fortyndet. Med natriumchlorid 9 mg/ml (0,9 %) opløsning og glucose 50 mg/ml (5 %) opløsning er fortyndingsgraderne 1:1 og 1:25 undersøgt. Dette betyder, at den maksimale fortynding ikke må overstige 1 del fentanyl til 25 dele natriumchlorid 9 mg/ml opløsning eller glucose 50 mg/ml opløsning. Fentanyl ”B. Braun” må ikke blandes med andre opløsninger til injektion eller infusion.

Haldid
Natriumchlorid isotonisk, glucose isotonisk, glucose 4% + natriumchlorid 0,19%, Ringer-lactat. (Ifølge pro.medicin.dk Blandbar med isotonisk natriumchlorid-infusionsvæske, isotonisk glucose-infusionsvæske, Ringer-chloridinfusionsvæske og Ringer-lactatinfusionsvæske.)

Hameln
Produktet kan anvendes fortyndet eller ufortyndet. De afprøvede fortyndingstrin med 0,9 % natriumklorid- og 5 % glukoseopløsning er 1:1 og 1:25. Derfor bør den maksimale fortynding ikke overskride 1 del fentanyl til 25 dele 0,9 % natriumklorid- eller 5 % glukoseopløsning.

 


Støt FOAMmedics arbejde med 5 eller 10 kr pr. podcast.

Hvis du har lyst til at støtte vores arbejde med at lave lækker lyd og skrift så klik ind på 10er.dk og støt os med 5,10 eller 15 pr. podcast episode, så bliver vi så sindsygt stolte og glade. Eller klik på 10’er logo her under og en pop-up løsning kommer frem.
Støt på 10er


Quizzz

Hvis du kan svare på Quizzen fra denne podcast vedr. Naloxon så send dit svar i en mail til FOAMmedic.org@gmail.com, inden  d. 23 november med “Naloxon quiz svar” i emne feltet. Der bliver trukket lod blandt de rigtige svar. Vinderen afsløres i næste afsnit af FOAMmedicPHARMA og får direkte besked efter det er offentliggjort. Skriv dit svar, din adresse og t-shirt str. i mailen så vi kan sende præmien direkte til dig.


Drejebogen vi bruger:

 • Case
 • Navn
 • Hovedgruppe
 • Farmakodynamik
 • Farmakokinetik
 • Indikation
 • Dosis
 • Kontraindikationer
 • Bivirkninger
 • Særlige forhold
 • T1/2 og virkningsvarighed
 • Interaktioner
 • Case afslutning
 • Quiz.

 

Morten Lindkvist on Twitter
Morten Lindkvist
A medic trying to inspire, to create learning and learn about learning. Let's create even better prehospital education, bedside and online.
Karl Høeg on Twitter
Karl Høeg
Karl er nørdet i ordets frækkeste forstand. Han har en hel særlig kærlighed for EKG, som selv hans kone finder en smule upassende.
Når han ikke er på arbejde som paramediciner i Hovedstadens Beredskab, underviser på CAMES eller som AMLS instruktør, laver han podcast om den præhospitale verden på bloggen FOAMmedic.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »