
PHARMA | Naloxon | Ep. 16
Sommeren er nu på hæld og du kan nu varme dig på en ny episode af FOAMmedicPHARMA. Denne gang handler det om Naloxon.
Med i denne episode er også Martin Matzen og Peter Bech, så hele FOAMmedic teamet er samlet til en snak om det medikament der sender Fentanyl og de andre opioider i skammekrogen.
FOAMmedicPHARMA er serien af podcasts hvor vi gennemgår de medikamenter vi bruger til dagligt i det præhospitale. Der er som altid en quiz, hvor du kan vinde en FOAMmedic præmie. Og så er der nyt om de kommende EKG kurser vi afholder i starten af 2019, det vi kalder FOAMmedicLIVE. Der har dog sneget sig en fejl ind i de datoer vi nævner i podcasten. De korrekte datoer er d. 1/3 i København og d. 12/3 i Århus. Husk at du altid er velkommen med spørgsmål, ris og ros i kommentarfeltet her på bloggen.
Arbejdet med denne podcast og indsigten i guidelines og anbefalinger for behandlingen af opiat overdosis, har givet os en fornemmelse af der er behov for ensretning og undervisning inden for emnet. Der skelnes mellem typer af patienter, ud fra historien og vores opfattelse vurderes det om det er en kronikker eller en akut forgiftning. Denne vurdering resulterer i et valg af administrationsvej og dosis.
Abonner eller hent via iTunes for iOS og for android via Stitcher. Nu også via TUNE IN
DISCLAIMER
Det her er vores fortolkning af det pågældende medikament, det er ikke den endegyldige sandhed og vi opfordre som altid til at være kritisk over for den viden man hører og selv tjekke op på relevant viden og fakta. Du vil muligvis høre information eller om tilstande vedr. et medikament, hvor du ikke har delegation til at benytte medikamentet, men som udelukkende bliver omtalt, for at vi kan blive klogere i processen.
Denne podcast er ikke en erstatning for pro.medicin.dk eller vores lokale retningslinjer.
Links og henvisninger
Danske anbefalinger for behandling af opiat forgiftning
Lægehåndbogens anbefaling af behandling for opiat forgiftning
Medicinsk behandling
Naloxon 0,4 mg/ml, findes som ampuller á 1 ml som indeholder 0,4 mg
Dosering: 1 ampul (0,4 mg) i.m., derefter 1 ampul (0,4 mg) i.v.
Effekt efter 30-60 sekunder
Gentages evt. hvert minut indtil opvågning eller indtil 4 ampuller, totalt 2 mg
Hvis manglende opvågning efter totalt 2 mg naloxon mistænkes:
Anden ætiologi end opioider
Irreversibel hjerneskade
Diazepam inj./rektalt
10 mg i.v. eller rektalt, hvis der er kramper efter naloxonbehandling
Pro.medicin.dk
Voksne (B.Braun)
0,8 mg i.v. (evt. i.m.), evt. mindre refrakte doser ved moderat respirationspåvirkning og risiko for gennembrud af smerter.
Hvis forbedring af respirationen ikke indtræder hurtigt, kan injektionen gentages 2-3 gange med 2- 3 min. interval. Hvis åndedrætsfunktionen ikke bedres herefter, ændres behandlingen til kontrolleret ventilation.
Ved kortvarig effekt af injektion kan behandlingen ændres til infusion af 2 mg i fx 500 ml isotonisk natriumchlorid-infusionsvæske (4 mikrogram/ml).
Ved forgiftning med buprenorphin er der ofte behov for højere initialdosis (1,2-2,0 mg i.v.).
Infusionshastighed: Individuel, afhængig af respons på såvel infusionen som på forudgående bolusindgift.
Artikler
Reducing the harm of opioid overdose with the safe use of naloxone : a pharmacologic review.
Andre FOAM ressourcer
FOAMfrat – Stop using Naloxon
EMCRIT – The Tox & The Hound – IS THIS ANYTHING?
PharmacyJoe How to dose naloxone – Podcast
thepoisonreview. Excellent review of how to use naloxone safely
Bøger:
Paramedic Textbook – Mosby af Mick Sanders
Medical Pharmacology at a Glance – 6 udgave
Den Præhospitale Patient – Kim Dalgaard, Kenneth Lücbke m.fl.
Svar på quiz spørgsmålet fra FOAMmedicPHARMA om Fentanyl
Information fra lægemiddelstyrelsen
B.Braun
Dette lægemiddel kan anvendes enten ufortyndet eller fortyndet. Med natriumchlorid 9 mg/ml (0,9 %) opløsning og glucose 50 mg/ml (5 %) opløsning er fortyndingsgraderne 1:1 og 1:25 undersøgt. Dette betyder, at den maksimale fortynding ikke må overstige 1 del fentanyl til 25 dele natriumchlorid 9 mg/ml opløsning eller glucose 50 mg/ml opløsning. Fentanyl ”B. Braun” må ikke blandes med andre opløsninger til injektion eller infusion.
Haldid
Natriumchlorid isotonisk, glucose isotonisk, glucose 4% + natriumchlorid 0,19%, Ringer-lactat. (Ifølge pro.medicin.dk Blandbar med isotonisk natriumchlorid-infusionsvæske, isotonisk glucose-infusionsvæske, Ringer-chloridinfusionsvæske og Ringer-lactatinfusionsvæske.)
Hameln
Produktet kan anvendes fortyndet eller ufortyndet. De afprøvede fortyndingstrin med 0,9 % natriumklorid- og 5 % glukoseopløsning er 1:1 og 1:25. Derfor bør den maksimale fortynding ikke overskride 1 del fentanyl til 25 dele 0,9 % natriumklorid- eller 5 % glukoseopløsning.
Støt FOAMmedics arbejde med 5 eller 10 kr pr. podcast.
Hvis du har lyst til at støtte vores arbejde med at lave lækker lyd og skrift så klik ind på 10er.dk og støt os med 5,10 eller 15 pr. podcast episode, så bliver vi så sindsygt stolte og glade. Eller klik på 10’er logo her under og en pop-up løsning kommer frem.
Quizzz
Hvis du kan svare på Quizzen fra denne podcast vedr. Naloxon så send dit svar i en mail til FOAMmedic.org@gmail.com, inden d. 23 november med “Naloxon quiz svar” i emne feltet. Der bliver trukket lod blandt de rigtige svar. Vinderen afsløres i næste afsnit af FOAMmedicPHARMA og får direkte besked efter det er offentliggjort. Skriv dit svar, din adresse og t-shirt str. i mailen så vi kan sende præmien direkte til dig.
Drejebogen vi bruger:
- Case
- Navn
- Hovedgruppe
- Farmakodynamik
- Farmakokinetik
- Indikation
- Dosis
- Kontraindikationer
- Bivirkninger
- Særlige forhold
- T1/2 og virkningsvarighed
- Interaktioner
- Case afslutning
- Quiz.
Når han ikke er på arbejde som paramediciner i Hovedstadens Beredskab, underviser på CAMES eller som AMLS instruktør, laver han podcast om den præhospitale verden på bloggen FOAMmedic.org
Du vil muligvis også synes om

PHARMA | Glycerylnitrat | Ep. 8
april 30, 2018
PHARMA | Ketamin | ep. 59
september 26, 2021
6 kommentarer
Mickey Williams
Tak for endnu en spændende episode! Jeg er overbevist om at implementering af foam pp dansk er noget af det bedste der er sket for reddere i Danmark i de beskedne 5 år jeg har kørt ambulance! Det hat i hvert fald, uden tvivl, været det vigtigste for mig og min tilgang til faget! Så tak!
Denne episode har, ligesom de andre, sat tankerne igang hos mig. En af de ting jeg har tænkt på, er dosis til børn? Er det med vilje I ikke berører det?
Og mht ekg event, har I sat et tidspunkt? Synes ikke jeg kan finde frem til det? Jeg har 22 interesserede kollegaer fra 1-10 Det venter på at tilmelde sig.
Morten Lindkvist
Hej Mickey.
Tak for din kommentar og dejligt at du bliver motiveret via FOAM og i det her tilfælde det vi laver på dansk. Vores håb og ambition er også at inspirere andre til at lave mere, og melde sig under fanerne for der er plads til flere sider med anden fokus eller flere gode skribenter.
Vedr. dine to spørgsmål.
Først EKG kursus, ja der er sat dato på, hvis du kigger på forsiden så er der et banner i toppen der viser det, og vi åbner for tilmeldingen ca den 1 dec. Men det skal vi nok lave lidt reklame for.
Der vil være god grund til at deltage for alle niveauer fordi vi kommer til at ændre tilgangen for hvordan denne undervisning tidligere har været leveret. Fedt i er så mange der kan være interesseret. Der er plads til ca 40-50 på basic og ca 30-40 på det avancerede.
Datoen for det første Basic på sjælland er d 28 feb i KBH. Du kan se de andre datoer på forsiden.
Vedr. det med børn så er det ikke fuldstændig med vilje, det kan egentlig godt være vi skal opdatere den engang i fremtiden. Det er simpelthen ikke noget vi mente var super relevant, og ikke noget der ændrede på indholdet. Ingen af os har tidligere givet til børn så derfor faldt det os ikke naturligt. Det ser på yderligere på i fremtiden. Tak for din kommentar, og jeg ser frem til at se dig og dine kollegaer på EKG kurserne.
Morten
Morten Lindkvist
Hej Igen Mickey.
Jeg læste lige din besked igen og det gik op for mig at du måske mente tidspunktet på dagen og ikke datoerne. Det er ikke endeligt på plads endnu. Men det påregnes at starte kl 09 og så muligvis frem til kl 16 eller 17, men det kommer endeligt på plads inden der åbnes for tilmelding.
Eller send os en mail på FOAMmedic.org@gmail.com hvis du vil vide mere.
Mickey Williams
Tak for dit svar Morten.
Mht ekg var det netop tidspunktet jeg var interesseret i.
Man må jo tolke det som noget positivt, at I 4 tilsammen ikke har givet nalaxon til børn.
Hvordan vil I vægte risikoen forbundet med overtryksventilation kontra risikoen for abstinenser eller smerter? I var lidt inde på at evt. Give små hyppige tidaler. Men vil I foretrække at holde pt’en “lige på kanten” og give nogle ventilationer. Eller trække ham helt ud med fuld dosis? Det er måske sat lidt på spidsen, i og med at svaret nok ligger et sted imellem. Med en dosis der giver egen resp. Og samtidig ikke giver abstinenser/smerter. Men hvad er jeres tanker omkring det?
Morten Lindkvist
Hej igen Mickey.
Jeg kan give dig indsigt i mine tanker om hvordan jeg praktisere den slags patienter og de overvejelser jeg gør, så kan de andre 3 eller andre lyttere dele deres overvejelser.
Først kan du genhøre det afsnit i PHARMA serien vedr. Fentanyl, her taler vi om at smertedække et barn med en fraktur af en overarm. Her giver vi et eksempel på at klargøre naloxon når vi giver IV. fentanyl til børn.
Region Sjællands instruks som du og jeg arbejder i siger at dosis 10 μg/kg i.v.(0,01mg/kg) Hvis i.v. injektion ikke er muligt, anvendes i.m. injektion. Dosis kan gentages med 2 – 3 minutters interval.
Det synes jeg fungere fint og det er også min løsning når jeg klargør naloxon til børn jeg giver IV fentanyl. Jeg vil blande 1 ml (0,4 mg) naloxon med 9 ml saltvand. Det betyder for 10 kg skal bruges 100μg/2,5ml.
Jeg er bevist om at mange synes det er unødvendigt at gøre naloxon klar hver gang jeg giver fentanyl til børn, men jeg må bare erkende at jeg er stor fan af tankerne som kommer fra anæstesien og luftfarten. Hvis man kan forberede sig ud af problemer, så gør jeg det. De 32 kr en ampul koster har jeg det meget fint med, hvis det bare en gang i min karriere kan gøre en forskel.
Når det er sagt så er grunden også at jeg ikke ønsker at stå i en ventialtions med et barn hvis jeg kan undgå det, lige præcis børn som er svære at ventilere og derved med øget risiko for at få luft i ventriklen vil jeg have flere strenge at spille på. Så er det også mine tanker at jeg synes det er en god strategi at forberede ting, det gør jeg også på PCI ture selvom patienten er stabil.
Vedr. dine tanker om risikoen for aspiration versus større dosis. Der er mange overvejelser at gøre sig, og det er en af de ting som gør en til en dygtig klinikker og udøver. Nemlig det at vurdere om der i teamet er rutinerede kræfter der kan ventilere sufficient, men med statistik i baghovedet så bør man tænker at de fleste af os ikke er erfarne i at ventilere, fordi vi gør det ikke særlig ofte og vi træner det ikke tilsvarende nok. Derfor er det min første overvejelse. Næst er det historien om patienten og omstændighederne på hele situationen. Jeg ville undersøge hvad er der taget. Hvis der er muligt at finde ud af har det også stor indflydelse, hvis der er kombineret med en upper så kan det også være et argument for lavere dosis. Men alle overvejelser starter med en vurdering om A, og om det er muligt at ventilere.
Når alt sættes sammen giver det din løsning, og derfor netop som du siger, så er der ikke et alt eller intet.
Jeg tror regionernes dosis løsning bygger på at vi ikke skal stå og være usikre i vurderingen af dem som har akut overdosis og i den akutte situation ikke har noget A eller B. Derfor er det livreddende behandling.
Mit argument er at vi skal stile mod en fremtid hvor vi kan lave den vurdering, og dermed vælge den rette løsning, og kun ved tvivl lave den der kendes som en “rescue dose”.
Mickey Williams
Tak for indsigten. Jeg har ikke selv nogen erfaring med med nalaxon, så det er lækkert med inputs fra dygtigere folk. Én ting er jo hvad lokale instrukser siger, men man kunne forestille sig, at det ikke altid var den bedste løsning. Så jeg vil tage dine tanker med omkring teamets ressourcer og evner med. Og ja, så håbe at vi går i en retning der giver den enkelte redder mere råderum og ansvar. Som er sådan jeg tolker det sidste du skriver.
Tak for det.